Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Βραβείο σε Ιεραπετρίτισσα επιστήμονα για την συμβολή της στην εξάλειψη της χρήσης πειραματόζωων

Ένα βραβείο μαζί με ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο για να συνεχίσει την έρευνα της κατάφερε να κερδίσει η Ελευθερία Περβολαράκη η οποία έχει την καταγωγή της από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, στα ετήσια βραβεία Lush της Αγγλίας που προωθούν την ιδέα της απαγόρευσης της χρήσης πειραματόζωων από ερευνητές και εταιρίες.

Η Ελευθερία Περβολαράκη κόρη του Σταύρου και Μαρίας Περβολαράκη (το γένος Τζωρτζακάκη), μπορεί να μην έχει μεγαλώσει στην Ιεράπετρα, αφού ο πατέρας της είναι στρατιωτικός και έτσι μεγάλωσε σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, όμως έχει μεγάλη αγάπη για τις ρίζες της και επισκέπτεται τακτικά την Ιεράπετρα και το χωριό της.

Η νεαρή ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Λιντς, με πτυχίο στη Μοριακή Βιολογία, μεταπτυχιακό στη Μοριακή Γενετική και διδακτορικό στις Νευροεπιστήμες και Βιοπληροφορική, ασχολείται με την καρδιακή φυσιολογία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη της καρδιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με την συγκεκριμένη έρευνα που ήταν υποψήφια για το βραβείο Νεαρού Ερευνητή έδειξε πως τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα δεν είναι πάντα κατάλληλα για την κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης κάτι που όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με έρευνες σε ανθρώπους.

Η έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Λιντς,σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Σέφιλντ, επικεντρώνεται στην καρδιακή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας ανθρώπινους εθελοντές και χρήση μοντέλων σε υπολογιστή. Στόχος της είναι να γίνει κατανοητή η ανάπτυξη της καρδιάς του εμβρύου, οι παράγοντες που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα και οι τρόποι με τους οποίους η επιστήμη μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα νωρίς, ώστε να μην χρειαστούν μακροχρόνιες ιατρικές επεμβάσεις στα βρέφη.

Όπως μας λέει η κ. Περβολαράκη, το 2013 ανακάλυψε ότι η χρήση πειραματόζωων δεν είναι η καλύτερη για την συγκεκριμένη έρευνα. Πειραματόζωα, όπως το κουνέλι, ο αρουραίος, το γουρούνι κ η κατσίκα, δεν δίνουν αποτελέσματα τα οποία να είναι απολύτως ανάλογα με τους ανθρώπους. Έχουν διαφορετική κύηση (χρονικά, δεν διαρκεί 9 μήνες), έχουν διαφορετική καρδιακή αρχιτεκτονική και λειτουργία.

Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν δεδομένα από ανθρώπους και μοντέλα «χτισμένα» σε υπολογιστή. Με τη βοήθεια ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Σέφιλντ, χρησιμοποιήθηκαν εγκυμονούσες από την αρχή της κύησης μέχρι το τέλος, και με την χρήση υπερήχων, μαγνητικών και ενός ειδικού μηχανήματος το οποίο μετράει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, το οποίο ανέπτυξαν μόνοι τους, κατάφεραν να ακολουθήσουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς για 9 μήνες σε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών. Μια μεγάλη σειρά επιστημονικών άρθρων έχουν δημοσιευθεί με τα αποτελέσματα, ενώ η ίδια έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοντέλο, με την βοήθεια υπολογιστών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κλινικούς ιατρούς κ να προβλέψει εάν η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου είναι η ενδεδειγμένη η εάν έχει κάποιο πρόβλημα.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο και το έπαθλο των 10.000 λιρών για την αντικατάσταση των πειραματόζωων στην ιατρική έρευνα , και όπως αναφέρει μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντικατάσταση των ζώων με ανθρώπους, να μην γίνεται μόνο στο εργαστήριο της, αλλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ίδια πάντως υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα πειραματόζωα. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και πολύτιμος στην ιατρική έρευνα, όμως η δική της έρευνα έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την χρήση δεδομένων τα οποία προέρχονται από ανθρώπους και όχι ζώα.

Τα βραβεία διοργανώνονται από το 2012 από την εταιρία φρέσκων χειροποίητων καλλυντικών Lush. Φέτος σε συνέδριο που θα διοργανωθεί στις 10 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, 55 έρευνες και ερευνητές από 21 χώρες του κόσμου θα μοιραστούν 350.000 λίρες αποκλειστικά για την χρηματοδότηση των ερευνών τους.

The post Βραβείο σε Ιεραπετρίτισσα επιστήμονα για την συμβολή της στην εξάλειψη της χρήσης πειραματόζωων appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2erSnyq
via IFTTT

Μόνο για μαθήματα σέρφινγκ το πλημμυρισμένο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ιεράπετρας

H πρωινή βροχή στην Ιεράπετρα δημιούργησε αρκετά προβλήματα μέσα και έξω από την πόλη, μέσα σε αυτά και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής – πάρκινγκ, στη Ναυμαχία το οποίο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του radiolasithi.gr γέμισε νερά.

Κι αν είναι δύσκολο να βρει κανείς μια σανίδα του σερφ για να το εκμεταλλευτεί οι συνθήκες αν μη τι άλλο αντικατοπτρίζουν σε ένα βαθμό την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δρόμων, δίνοντας μια άλλη, πιο ρεαλιστική διάσταση στην έννοια της οδικής αγωγής…

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra-2

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra-3

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra-5

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra-6

parko-kikloforiakis-agogis-plimmira-ierapetra-8

The post Μόνο για μαθήματα σέρφινγκ το πλημμυρισμένο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eeZGMf
via IFTTT

Ακούστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

Ακούστε ζωντανά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, που πραγματοποιείται στις 31 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00μ.μ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

  1. Τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος 2016 (Εισηγητής:  Εμμ. Φραγκούλης)
  2. Έγκριση διενέργειας προμηθειών και εκτέλεσης υπηρεσιών 2016 (Εισηγητής:  Εμμ. Φραγκούλης)
  3. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού 3ου τριμήνου 2016  (Εισηγητής: Εμμ. Φραγκούλης)
  4. Έγκριση Μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Πολιτική Προστασία 2016»  (Εισηγητής:  Αργ. Πανταζής)
  5. Απευθείας ανάθεση, μετά από διαπραγμάτευση, της εργασίας «Εργασίες ενταφιασμού στα Κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας»  (Εισηγητής:  Εμμ. Φραγκούλης)
  6. Έγκριση περισυλλογής και διαχείρισης τραυματισμένων, κακοποιημένων, υποσιτισμένων και ασθενών  αδέσποτων ζώων συντροφιάς και  για το σκοπό αυτό ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου από το σωματείο «ΣΤΕΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»   (Εισηγητής: Ανδρέας Παπαδοπετράκης)
  7. Έγκριση της με αρ.21/2016 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας», που αφορά στην ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του       (Εισηγητής:  Αντ. Πετράς)
  8. Παράταση σύμβασης της προμήθειας «Ανάπλαση παιδικών χαρών» (Εισηγητής:  Εμμ. Λουτσέτης)
  9. Έγκριση Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Αντικατάσταση στέγης και διαμόρφωση εσωτερικού χώρου στο Μουσουλμανικό Τζαμί»   (Εισηγητής:  Εμμ. Λουτσέτης)
  10. Έγκριση Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Αποκατάσταση δημοτικού κτιρίου Ορεινού»  (Εισηγητής:  Εμμ. Λουτσέτης)
  11. Έγκριση εξόδων μετακίνησης Δημάρχου (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)
  12. Ορισμός Προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και παραγωγικών τάξεων που θα εκπροσωπηθούν για την επόμενη διετία  (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)
  13. Τροποποίηση της με αρ. 205/2014 απόφασης Δ.Σ. «Ορισμός ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας  (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)
  14. Ορισμός μελών παραλαβής προμηθειών του Δήμου έτους 2016  (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)

The post Ακούστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2e5tsQl
via IFTTT

Οι εφημερίες του Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Aνακοινώθηκαν οι εφημερίες του Νοεμβρίου για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Δείτε τις αναλυτικά παρακάτω:
0001-23

The post Οι εφημερίες του Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2fn5tSm
via IFTTT

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες από το Ηράκλειο σε χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου, οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών από την χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγήθηκε ενδελεχής πολύμηνη συστηματική έρευνα και για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε από τις πρωινές ώρες της 29.10.2016 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης είναι η σύλληψη έντεκα ατόμων, ηλικίας από 27 έως και 50 ετών (εννέα αλλοδαπών ανδρών υπηκόων Συρίας, Ιράκ  και Λιβάνου καθώς και δύο ημεδαπών, άνδρας και γυναίκα), οι οποίοι κατηγορούνται για τα  -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αστυνομικοί της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αξιοποίησαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο πραγματοποιεί παράνομες προωθήσεις μη νόμιμων μεταναστών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα  οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το έτος 2014, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

dsc_0017-1

Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο,  Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης.

Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των επιθυμούντων να ταξιδέψουν αλλοδαπών, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.

Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς, που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την  αναχώρησή τους από τον Κρατικό Αερολιμένα.

Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.

Το κύκλωμα συνεργάζονταν με ημεδαπούς υπάλληλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης στους Αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου Κρήτης  «Νίκος Καζαντζάκης».

dsc_0011-111n

Ο υπάλληλος στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο  με την υπάλληλο στον Αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς.  

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το ποσό ανέρχονταν στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κυκλώματος σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αναχωρούσε με δική του υπαιτιότητα, τα έξοδα του ταξιδίου επιβάρυναν τον ίδιο.

Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και τα ποσά που διακινούνταν μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών, ενώ η προμήθεια από κάθε μεταφορά χρημάτων, που ανέρχονταν μέχρι το 10% επί του ποσού, εξασφάλιζε στην οργάνωση περαιτέρω παράνομο οικονομικό όφελος

Σημειώνεται ότι από την αξιολόγηση και αξιοποίηση δεδομένων της προανάκρισης και των κατασχεθέντων πειστηρίων – αρχείων, που τηρούσαν τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, προέκυψε η διακίνηση χρηματικού ποσού τουλάχιστον 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων

Ακόμα τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας για τη μη αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους και της έκνομης δράσης τους, καθώς χρησιμοποιούσαν περισσότερες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικά παρωνύμια στην αραβική γλώσσα.

Κατά της διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση του δικτύου πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • χρήματα διαφόρων χωρών και συγκεκριμένα 12.360 Ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολαρίων Η.Π.Α.,
  • σαράντα μία (41) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • είκοσι οκτώ (28) Κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
  • σαράντα οκτώ (48) τραπεζικά βιβλιάρια – κάρτες διαφόρων τραπεζών,
  • διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης),
  • είκοσι πέντε (25) διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων,
  • εκατόν πενήντα τέσσερις (154) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου,
  • δεκαεννέα (19) φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων,
  • τρεις (3) κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων,
  • δεκαέξι (16) αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων,
  • πενήντα πέντε (55) έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων,
  • τριάντα δύο (32) βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούν χρηματικά ποσά,
  • επτά (7) σκληροί δίσκοι και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και
  • επτά (7) φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος  της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

The post Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες από το Ηράκλειο σε χώρες της Ευρώπης appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f4s9Un
via IFTTT

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον «τροπικό» κυκλώνα στην Κρήτη

Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ο καιρός θα σημειώσει σταδιακή βελτίωση χωρίς να παρατηρηθούν ακραία φαινόμενα.

Αυτό δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι για σήμερα Δευτέρα σημειώνεται στην Ελλάδα ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί με υδρατμούς καθώς κινείται πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρών καταιγίδων και περιμετρικών ισχυρών ανέμων κυρίως πάνω από την Κρήτη.

«Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι όταν αναφερόμαστε σε κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αυτοί είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική, στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί» τονίζει ο κ. Λάλος.

Και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα κι όχι τροπικό, ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με κύκλωνες όπως της Αμερικής, Κούβας για παράδειγμα. Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου, αυτός ο κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν και προκαλεί ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και από αύριο, Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα».

Ειδικότερα, ο καιρός για αύριο Τρίτη προβλέπεται στα ανατολικά και νότια ότι θα παρατηρηθούν νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.   Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

The post Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον «τροπικό» κυκλώνα στην Κρήτη appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eLZxAs
via IFTTT

Σε μέτρα αυτοπροστασίας, με προσοχή σε χειμάρρους και ρέματα, καλεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που δημιουργεί η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Ειδικότερα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που επικρατούν από τις πρωινές ώρες και πρόκειται να συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή και με οχήματα, κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης, αλλά και αρκετές ώρες μετά το τέλος αυτής.

Επίσης συνίσταται να αποφεύγουν τις δραστηριότητες και εργασίες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που αναμένεται να επικρατήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ift.tt/1iwopZf

The post Σε μέτρα αυτοπροστασίας, με προσοχή σε χειμάρρους και ρέματα, καλεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2fwbSdr
via IFTTT

Υπερχείλισε το ποτάμι στο Κεντρί – Πλημμυρισμένος και ο κεντρικός δρόμος

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει από το πρωί το Κεντρί λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ιεράπετρα. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι πλημμυρισμένος ενώ το μεσημέρι υπερχείλισε στο δρόμο και το ποτάμι προς το γήπεδο του χωριού.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Ιεράπετρας έχει ενημερωθεί για την υπερχείλιση και πρόκειται να τοποθετήσει σήμανση για να μην περνούν οχήματα από το σημείο.

Χωρίς ρεύμα παραμένει επίσης μεγάλο μέρος του Κεντριού από τα ξημερώματα, με την ηλεκτροδότηση να έχει επανέλθει σε περιοχές δυτικά του χωριού.

The post Υπερχείλισε το ποτάμι στο Κεντρί – Πλημμυρισμένος και ο κεντρικός δρόμος appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f8W242
via IFTTT

Έκκληση για προοληπτικό περιορισμό των μετακινήσεων στην Ιεράπετρα από Πυροσβεστική-ΕΚΑΒ

Έκκληση να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών εφόσον δεν υπάρχει σημαντικός λόγος έκανε στο Ράδιο Λασίθι, τόσο ο διοικητής της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αλλά και ο κ. Αγγελάκης υπεύθυνος του τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Καράμπελας τόνισε πως τα στοιχεία του καιρού δείχνουν ότι όσο περνάει η ώρα τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και κάλεσε τον κόσμο να περιορίσει όσο γίνεται τις μετακινήσεις του, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Όπως είπε αν η βροχόπτωση συνεχιστεί με την ίδια ένταση για μερικές ώρες ακόμα, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν κλήσεις για απεγκλωβισμούς είτε ανθρώπων είτε οχημάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή, τόνισε, όμως και οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να μην υπάρξουν σοβαρότερα προβλήματα.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η έκκληση του υπεύθυνου τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας κ. Αγγελάκη, ο οποίος τόνισε πως γυρίζοντας στην Ιεράπετρα από περιστατικό στην Αγία Παρασκευή, ο δρόμος προς Μακρυλιά έχει σοβαρά προβλήματα, το νερό είναι στους 30-40 πόντους και υπάρχουν πολλές πέτρες που έχουν παρασυρθεί, καλώντας και αυτός τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις.

Απ’ την πλευρά του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας ο Λιμενάρχης κ. Παπαδάκης, ανέφερε πως οι άνεμοι αργότερα θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ τοπικά και έχει υπάρξει ενημέρωση στους αλιείς της περιοχής.

The post Έκκληση για προοληπτικό περιορισμό των μετακινήσεων στην Ιεράπετρα από Πυροσβεστική-ΕΚΑΒ appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eebVbX
via IFTTT

Προβλήματα από τις βροχές στην Ιεράπετρα

Με αυξημένη προσοχή θα πρέπει να κινούνται όλοι οι οδηγοί και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας στην Ιεράπετρα και τις περιοχές που παρατηρούνται έντονα φαινόμενα. Ήδη οι πρώτες πρωινές βροχές έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο αρχικά στην ηλεκτροδότηση περιοχών, αλλά και δυσκολίες στην κυκλοφορία με χείμαρρους να κατεβάζουν πολλά νερά και φερτά υλικά, αλλά και έργα που ήταν σε εξέλιξη και με τη βροχόπτωση μένουν ακάλυπτα και είναι πηγές κινδύνου ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου που όπως φαίνεται τα φαινόμενα θα είναι και εντονότερα.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την κατάσταση σε σημεία στο Κεντρί. Ο δρόμος από τον Αγιασμένο που οδηγεί στον βρεφονηπιακό σταθμό έχει πλημμυρίσει από το ποτάμι που διασχίζει κάθετα τον δρόμο, ενώ στον ίδιο δρόμο έχει ανοίξει ένα χαντάκι που πέρναγε αγωγός νερού ο οποίος ήταν καλυμμένος με άμμο.

Τα περισσότερα φρεάτια που ήταν φραγμένα το πρωί μέσα στην πόλη έχουν καθαριστεί εκτός από μερικά στην πλατεία της πόλης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κορνάρος, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να έχει αποκατασταθεί και η υδροδότηση στα Σχινοκάψαλα τα οποία είναι απ’ το πρωί χωρίς νερό λόγω κατολίσθησης που χτύπησε τον αγωγό.

kakokairia-3

kakokairia-1

kakokairia-3-freatia

The post Προβλήματα από τις βροχές στην Ιεράπετρα appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2ee2UPX
via IFTTT

Θυελλώδεις άνεμοι από το απόγευμα στην Ιεράπετρα

Από το απόγευμα αναμένεται να ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Ιεράπετρας σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το φαινόμενο του βαρομετρικού χαμηλού που επηρεάζει από το πρωί της περιοχές της Δυτικής Κρήτης και κινείται νοτιοανατολικά αναμένεται να φτάσει στις 20.00 (18.00 UTC) στο Νοτιοανατολικό Κρητικό Ιεράπετρα. Από τις 18:00 (16:00 UTC) αναμένονται κυκλωνικοί άνεμοι 8 – 9 μποφόρ Δυτικά του 28.00 στο  Νοτιοανατολικό Κρητικό Ιεράπετρα. Ανατολικά του 28.00 οι άνεμοι από τις 18.00 (16.00 UTC) οι άνεμοι θα είναι 7-8 μποφόρ Νοτιοδυτικοί.

Aναλυτικά το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων:

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 31-10-16/03 UTC

ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 1008 ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 1010 ΣΤΟ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΣΤΙΣ 31/18 UTC. ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1029
ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ 1011 ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 36.50
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/12 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/19 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 31/16 UTC 7 Η 8

ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/16 UTC
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 36.30
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/16 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 36.30
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36.30, ΚΑΡΠΑΘΙΟ
ΑΠΟ 31/16 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 31/15 UTC ΒΟΡΕΙΟΙ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 21.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 31/16 UTC ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 28.00
ΑΠΟ 31/12 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 31/16 ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 8 Η 9

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 28.00
ΑΠΟ 31/16 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 21.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/22 UTC
ΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 31/16 UTC ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

The post Θυελλώδεις άνεμοι από το απόγευμα στην Ιεράπετρα appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eLAZrl
via IFTTT

Tιμές Δημοπρασίας 31-10-2016

ΑΓΡΟΠΗΓΗ

Κατώτερη Ανώτερη Μέση 

ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
0,23 € 0,47 € 0,43 €

ΑΓΓΟΥΡΙΑ Β
0,12 € 0,12 € 0,12 €

ΚΕΡΑΤΑ Α ΠΙΣΤ. Ο.Δ.Π.
0,91 € 0,91 € 0,91 €

ΚΕΡΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
0,19 € 0,19 € 0,19 €

ΚΝΩΣΣΟΥ Α
0,33 € 0,36 € 0,33 €

ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠΑΤΟΣ
0,47 € 0,47 € 0,47 €

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΨΙΛΕΣ
0,22 € 0,22 € 0,22 €

ΦΛΑΣΚΕΣ ΚΟΥΠΑΤΕΣ Α Ο.Δ.Π. 0,97 € 0,97 € 0,97 €

ΦΛΩΡ. Ο.Δ.Π. Α
1,11 € 1,11 € 1,11 €

ΦΛΩΡ. Ο.Δ.Π. Β
0,52 € 0,52 € 0,52 €

Α.Σ.Π.Ι.

 

Golden Farm

 

 


ΑΓΡΟΔΙΚΤΥΟ

AΝΑΤΟΛΗ

Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας

 

ΠΥΤΝΑ

 »ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (29-10)«

 

ΤΙΜΕΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ/PRODUCTS Κατηγορία/ Category Extra Κατηγορία/ Category I Κατηγορία/ Category II Ποσότητα προς διάθεση/ Quantity to supply Επικρατέστερη τιμή/Dominant price Επικρατέστερη τιμή προηγούμενης εβδομάδας * Αντίστοιχη περσινή επικρατέστερη τιμή **
ΛΑΧΑΝΙΚΑ/VEGETABLES kg
Αγγουράκια/Cucumber (ζευγάρι/couple) 0,50 – 0,70 0,30 – 0,40 22400 0.50 0.50 0.40
Αγγουράκια κνωσσού(κιλό)/Cucumber(kilo) 0,70 – 0,80 0,50 – 0,60 0.70 0.70 0.80
Άνηθος-Μαϊδανός(δεμ.)/Dill-Parsley(bunch) 0,30 – 0,35 0,20 – 0,25 300 0.30 0.30 0.30
Αντίδια / Leaved 0,50 – 0,70 0,30 – 0,40 13100 0.50 0.50 0.65
Καρότα / Carrots 0,50 – 0,75 0,35 – 0,45 9500 0.55 0.55 0.55
Κολοκυθάκια / Courgettes 0,80 – 1,00 0,50 – 0,70 10600 0.80 0.45 0.90
Κολοκυθάκια ανθός/Courgettes flower 1,10 – 1,50 1.30 1.20 1.60
Κουνουπίδια / Cauliflower 0,65 – 0,80 0,40 – 0,55 14800 0.65 0.75 1.00
Κρεμμυδάκια(δεμ.)/Spring onions(bunch) 0,30 – 0,40 0,20 – 0,25 500 0.30 0.30 0.30
Κρεμμύδια / Onions 0,34 – 0,41 0,26 – 0,32 101200 0.35 0.32 0.46
Λάχανα / Cabbage 0,30 – 0,40 0,20 – 0,25 30300 0.30 0.35 0.25
Μελιτζάνες μακρύκαρπες/ Eggplant 0,70 – 1,20 0,50 – 0,60 20800 0.75 0.75 0.65
Μελιτζάνες φλάσκες / Eggplant 0,70 – 1,20 0,50 – 0,60 0.75 0.75 0.65
Μαρούλια / Lettuce 0,55 – 0,80 0,35 – 0,45 12400 0.60 0.55 1.00
Μπρόκολα / Broccoli 1.60 0,80 – 1,20 0,60 – 0,70 10300 0.90 1.10 1.30
Πατάτες / Potatoes 0,34 – 0,41 0,22 – 0,32 101700 0.36 0.36 0.43
Παντζάρια / Beets 0,50 – 0,70 0,30 – 0,40 9200 0.50 0.50 0.55
Πιπεριές μακρύκαρπες/Pepper green 0,80 – 1,10 0,60 – 0,70 0.80 0.90 1.00
Πιπεριές χονδρόκαρπες/Pepper green 0,80 – 1,10 0,60 – 0,70 38500 0.80 0.90 0.90
Πιπεριές φλωρίνης / Pepper red 0,80 – 1,10 0,60 – 0,70 0.80 0.90 1.20
Πιπεριές τσούσκες(τμχ)/ Pepper hot(item) 0,12 – 0,17 0,07 – 0,10 0.14 0.14 0.18
Πράσα / Leeks 0,50 – 0,70 0,30 – 0,40 11400 0.50 0.50 0.60
Ρόκα (δεμ.) / Rocket salad (bunch) 0,35 – 0,40 0,25 – 0,30 200 0.35 0.35 0.30
Σαλάτες / Green salad 0,45 – 0,70 0,25 – 0,35 16800 0.45 0.55 1.10
Σέλινο / Celery 1,00 – 1,50 0,70 – 0,90 10300 1.10 1.10 1.10
Σκόρδα / Garlic 3,10 – 3,50 2,70 – 3,00 3600 3.20 3.20 2.60
Σπανάκι / Spinach 0,60 – 0,80 0,40 – 0,50 10700 0.60 0.60 1.00
Τομάτες / Tomatoes 1.40 0,60 – 1,00 0,30 – 0,50 101900 0.65 0.70 0.80
Φασολάκια / Green beans 0,90 – 1,20 0,60 – 0,80 10200 0.90 0.90 1.30

 

 

The post Tιμές Δημοπρασίας 31-10-2016 appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f3KL6E
via IFTTT

Καταλήψεις σε σχολεία της Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης

Υπό κατάληψη βρίσκονται από πρωί σχολεία σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη. Στην Ιεράπετρα μαθήματα δεν γίνονται στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο και στα ΕΠΑΛ, ενώ στον Άγιο Νικόλαο υπό κατάληψη είναι το 1ο και 2ο Λύκειο και τα ΕΠΑΛ, αλλά και τα ΕΠΑΛ στη Νεάπολη.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως σύμφωνα με τα αιτήματα που του έχουν σταλεί από τους διευθυντές των σχολείων, δεν υπάρχει λόγος καταλήψεων αφού τα προβλήματα που επικαλούνται είναι κυρίως κτιριακών υποδομών και αφορούν τους Δήμους και δεν αφορούν τόσο τις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις.

Απ’ την πλευρά του ο Διευθυντής του 3ο Γυμνασίου Ιεράπετρας μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως τα αίτηματα των παιδιών αφορούν κυρίως κτιριακές υποδομές, τα είδη υγιεινής στις τουαλέτες και προβλήματα στη θέρμανση.

Όπως λέει ο ίδιος οι μαθητές φαίνεται πως έχουν ξεσηκωθεί χωρίς λόγο, ενώ ανέφερε πως πρόκειται για συντονισμένη κίνηση με σκοπό να γίνουν καταλήψεις σε όλο το Νομό.

The post Καταλήψεις σε σχολεία της Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eqjxpm
via IFTTT

Αποχή των εργαζόμενων καθαριότητας στην Ιεράπετρα για τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου

Σε μια συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας με αφορμή τα παράπονα που υπάρχουν για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Πανταζή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Λασιθίου κ. Φραγκούλης. Απορριμματοφόρα και υπάλληλοι δεν δούλεψαν, χωρίς να εμποδιστούν οι υπάλληλοι που χρειάστηκαν για την πολιτική προστασία για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχή.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ράδιο Λασίθι, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο στους υπαλλήλους απ’ την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Δεν μπορώ να πω ότι η συμπεριφορά του είναι κακή καθημερινά, ούτε πως χειροδίκησε, όμως φέρεται με πολύ άσχημο τρόπο που δεν τον έχουμε ξαναδεί από κανένα άλλο αντιδήμαρχο είτε σε αυτή, είτε σε προηγούμενες δημοτικές αρχές. Η αφορμή για τη σημερινή διαμαρτυρία ήταν ο πολύ άσχημος τρόπος που συμπεριφέρθηκε σε υπάλληλο με την οποία υπήρξε μια διαφωνία σε μια μελέτη.» Ο κ. Φραγκούλης αναφέρει πως ο αντιδήμαρχος καθαριότητας μίλησε άσχημα, απείλησε και συκοφάντησε την υπάλληλο, της έκοψε μια προγραμματισμένη άδεια την οποία είχε ζητήσει για να πάει σε γιατρό, ενώ της ζήτησε να μετακινηθεί από την υπηρεσία.

Σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, ο οποίος ήταν από καιρό ενήμερος,  και η γενική γραμματέας του Δήμου πήγαν στην ΑΓΡΕΞ και μίλησαν για τα προβλήματα με τους υπαλλήλους. Ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως ο κ. Πανταζής παρότι προσκλήθηκε, δεν πήγε στη συνάντηση στην οποία ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Ο κ. Φραγκούλης τόνισε τέλος πως μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σήμερα η σημερινή διαμαρτυρία δεν θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον.

The post Αποχή των εργαζόμενων καθαριότητας στην Ιεράπετρα για τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f8vmR9
via IFTTT

Η νότια Ευρώπη «θα γίνει Σαχάρα» αν αποτύχει η διεθνής συμφωνία για το κλίμα

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, το βέλτιστο όριο που έχει θέσει η διεθνής Συμφωνία του Παρισιού, πολλά εδάφη γύρω από τη Μεσόγειο θα μετατραπούν σε έρημο, προειδοποιεί γαλλική μελέτη στο Science.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν η η θερμοκρασία ανέβει ενάμιση βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν στη Μεσόγειο που δεν έχουν υπάρξει εδώ και 10.000 χρόνια.

Στο χειρότερο σενάριο, μεγάλες πόλεις της Μεσογείου όπως η Λισαβώνα και η Σεβίλλη θα βρίσκονται πια στο μέσο της ερήμου.

Ήδη οι θερμοκρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου είναι περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες από εκείνες της περιόδου 1880-1920, ενώ την ίδια περίοδο η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ήταν μικρότερη, γύρω στους 0,85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δείχνει ότι η Μεσόγειος είναι πιο ευαίσθητη και άρα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Οι γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα γύρης από διαδοχικά γεωλογικά ιζήματα του παρελθόντος, εξάγοντας έτσι συμπεράσματα για την πορεία του μεσογειακού κλίματος και των οικοσυστημάτων κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, έκαναν προβλέψεις για την εξέλιξη των οικοσυστημάτων στο μέλλον, με βάση διάφορα σενάρια.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει και ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, τότε ολόκληρες περιοχές, όπως η νότια Ισπανία, μετατρέπονται σε ερήμους, τα δάση φυλλοβόλων δέντρων εξαφανίζονται σταδιακά και μετακινούνται σε πιο ορεινά και βόρεια μέρη, ενώ στη θέση τους, σε ένα μεγάλο μέρος της Μεσογειακής λεκάνης, εμφανίζονται θαμνώδη φυτά.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτές οι αλλαγές στα οικοσυστήματα θα οφείλονται καθαρά στην κλιματική αλλαγή και δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους άλλες ανθρωπογενείς επιδράσεις, όπως τις αλλαγές στη χρήση γης, την επέκταση των αστικών περιοχών, την υποβάθμιση του εδάφους κ.ά., που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την καστάταση.

Ο Ζοέλ Γκιγιό του Πανεπιστημίου της Αιξ-Μασσαλίας και του Κολλεγίου της Γαλλίας, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι οι κλιματικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στην ανάδυση και στην εξέλιξη πολλών μεγάλων πολιτισμών της Μεσογείου, όπως του αιγυπτιακού, του ελληνικού και του ρωμαϊκού, κάτι που μπορεί να συμβεί και στο μέλλον.

Τόνισε ότι οι σημερινές προσφυγικές ροές, που σήμερα έχουν πολιτικά και οικονομικά αίτια, μελλοντικά μπορεί να ενταθούν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στα νότια της Μεσογείου.

The post Η νότια Ευρώπη «θα γίνει Σαχάρα» αν αποτύχει η διεθνής συμφωνία για το κλίμα appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f8oPG4
via IFTTT

Καλαντζάκης: Μεγάλη προσοχή για τα καιρικά φαινόμενα στην Ιεράπετρα

Μεγάλη προσοχή για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που από τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να πλησιάζουν και την Ιεράπετρα, κάλεσε να έχουν οι πολίτες της Ιεράπετρας ο Δήμαρχος κ. Καλαντζάκης.

Τα φαινόμενα έχουν ήδη προκαλέσει τα πρώτα προβλήματα, αρκετές περιοχές στην Ιεράπετρα και τα χωριά έχουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Όπως είπε ο κ. Καλαντζάκης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα κεντρικά φανάρια της πόλης προς Άγιο Νικόλαο, μέχρι να λειτουργήσουν ξανά, ενώ συνεργεία του Δήμου βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους.

Ο κ. Καλαντζάκης τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να δείξει κατανόηση στα συνεργεία που καθαρίζουν τα φρεάτια. Τα περισσότερα όπως είπε είναι ήδη καθαρισμένα, όμως υπάρχουν προβλήματα σε κάποια και καθαρίζονται από το πρωί.

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως στα Σχινοκάψαλα όπου μια κατολίσθηση χτύπησε ένα αγωγό ύδρευσης το χωριό έχει μείνει χωρίς νερό και βρίσκεται εκεί από νωρίς συνεργείο του Δήμου.

The post Καλαντζάκης: Μεγάλη προσοχή για τα καιρικά φαινόμενα στην Ιεράπετρα appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f4c6W7
via IFTTT

Έφτασε στην Κρήτη ο κυκλώνας τροπικού τύπου – Υψηλές βροχοπτώσεις απ’ το πρωί

Το βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane) το πρωί της Δευτέρας 31/10 βρίσκεται μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Δυτικής Κρήτης, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία πάνω.

Σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να περάσει από την Κρήτη κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31/10, όπως δίνεται και στους 4 προγνωστικούς χάρτες  που ακολουθούν, οι οποίοι δίνουν το προβλεπόμενο πεδίο ανέμων και βροχής το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας 31/10.

precip08-1 precip09-2 wind08-3 wind09-4

Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται μέσα στην ημέρα στη νότια Πελοπόννησο, στα Κύθηρα και στις νότιες Κυκλάδες αλλά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στην Κρήτη. Ηδη μέσα στις 8 πρώτες ώρες της ημέρας, οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου έχουν καταγράψει μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή, όπως δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

web_daily_rain1

The post Έφτασε στην Κρήτη ο κυκλώνας τροπικού τύπου – Υψηλές βροχοπτώσεις απ’ το πρωί appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2f48P8Z
via IFTTT

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε για το 2017;

Από 5% ως και 40% φθηνότερα αναμένεται να τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών και έχει στόχο την επανακυκλοφορία αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους ή κινούνται παράνομα χωρίς να πληρώνουν Τέλη.

Από το 1 εκατομμύριο των οχημάτων που βρίσκονται σε φορολογική “ακινησία” 400 χιλιάδες είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών, ενώ μόλις 50 χιλιάδες αμάξια είναι από 0 ως 5 ετών.

Οι εκπτώσεις που εξετάζει το Υπουργείο αναμένεται να είναι μικρές για τα οχήματα με κινητήρες ως 1800 κ.εκ αλλά θα φτάνουν ως και το 40% για τα αμάξια μεγάλου κυβισμού.

Αλλαγές δεν θα υπάρξουν στα αμάξια με κινητήρες ως 1357 κ.εκ κι αυτό καθώς στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν 2,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία των οχημάτων με κινητήρες από 1.358 έως και 1.548 κ. εκ. το κόστος των Τελών ήταν από 225 έως 255 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να υπάρχει έκπτωση 5% οπότε το τελικό ποσό να κυμανθεί μεταξύ 213 έως 242 ευρώ.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία και οι ιδιοκτήτες τους καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε περίπου 900.000 οχήματα.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία οχημάτων με κινητήρες από 1.549 έως και 1.928 κ. εκ. τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 ανέρχονταν από 250 έως και 320 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση των Τελών Κυκλοφορίας 2017 σε ποσοστό έως και 10% με αποτέλεσμα το ύψος το Τελών για την επόμενη χρονιά να ανέρχεται από 225 έως και 288 ευρώ.

Οι μεγάλες εκπτώσεις σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έρχονται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω.

Ειδικότερα στα οχήματα με κινητήρες από 1.929 έως και 2.357 κ. εκ. τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 κυμάνθηκαν από 615 έως και 690 ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα Τέλη Κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αναμένεται να κυμανθεί από 492 έως και 552 ευρώ.

Στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2.358 έως και 3.000 κ. εκ. τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 ανήλθαν μεταξύ 820 έως και 920 ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 στα συγκεκριμένα ΙΧ θα κυμανθούν από 580 έως και 644 ευρώ.

Στα ΙΧ με κινητήρες από 3.001 έως και 4.000 κ. εκ. τα Τέλη κυκλοφορίας 2016 ανήλθαν μεταξύ 1.025 έως και 1.150 ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 θα κυμανθούν μεταξύ 666 έως και 750 ευρώ.

Στην τελευταία κατηγορία που αφορά αυτοκίνητα με κινητήρες από 4.001 κ. εκ. και άνω τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 ανήλθαν από 1.230 έως και 1.380 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 θα κυμανθούν μεταξύ 740 έως και 830 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως τα οχήματα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω που κυκλοφορούν και οι ιδιοκτήτες του καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας είναι περίπου 82.000.

Πηγή:enikonomia.gr

The post Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε για το 2017; appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2e3zkJG
via IFTTT

Ποια λοιμώδη νοσήματα καταγράφονται περισσότερο στην Κρήτη

Τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ των 5 συχνότερων λοιμωδών νοσημάτων καταγράφει η Κρήτη στις περιπτώσεις σαλμονέλωσης και βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, η Κρήτη αντιμετώπισε συνολικά 133 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Από αυτά τα περισσότερα αφορούσαν κρούσματα σαλμονέλωσης, 47 στον αριθμό, που κατατάσσουν την Κρήτη στη συγκεκριμένη κατηγορία τρίτη στη χώρα και εν συνεχεία κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, 15 στον αριθμό, που τοποθετούν την Κρήτη στη συγκεκριμένη κατηγορία στην τρίτη θέση.

Κρούσμα βρουκέλλωσης είχε μόλις ένα, ιογενούς μηνιγγίτιδας 11 και φυματίωσης 14 κρούσματα.

limodi-1

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρούσματα λοιμωδών, περιλαμβανομένων και αυτών της γρίπης, παρουσιάζουν καθοδική τάση από το 2010 μέχρι το 2013, ενώ από το 2014 και μετά εμφανίζουν μικρή άνοδο.

limodi-2

 

πηγή: flashnews.gr

The post Ποια λοιμώδη νοσήματα καταγράφονται περισσότερο στην Κρήτη appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eZiAb7
via IFTTT

M.Λέκκας: Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στην Κρήτη

Αν και το Βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση δυτικά από την Κρήτη, τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές την δυτικής και της κεντρικής Κρήτης ήταν αρκετά σημαντικά, με μικρότερα ύψη να σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου, ενώ έλλειψη βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε στο νομό Λασιθίου.

Ενδεικτικά από τον πίνακα που ακολουθεί με τα διαθέσιμα στοιχεία των εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών (Αστεροσκοπείου Αθηνών, άλλων φορέων και Δήμων καθώς και των φίλων-ερασιτεχνών Μετεωρολόγων της Κρήτης) φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής , συνολικά για την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, σημειώθηκαν στο νομό Χανίων, με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στο Κολυμβάρι (31,4 χλστ). Αξιοσημείωτες βροχές σημειώθηκαν και στο νομό Ρεθύμνου με το μεγαλύτερο ύψος στα Ρούστικα (14,4 χλστ) καθώς και στα Ανώγεια (9,2 χλστ). Σημαντικά μικρότερα ύψη βροχής σημειώθηκα στο νομό Ηρακλείου,

(Επεξεργασία Βροχομετρικών στοιχείων : Γούλας Δημήτριος).

lekkas-kairos-1

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων η κίνηση του Βαρομετρικού Χαμηλού τείνει να στραφεί προς τα ανατολικά, με κίνηση νότια της Κρήτης, αλλάζοντας και πάλι το σκηνικό του καιρού από τα ξημερώματα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση της Κυριακής. Στην αλλαγή αυτή του καιρού αναμένεται να σημειωθούν βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίες μάλιστα στις περισσότερες περιοχές του νησιού θα είναι Ισχυρές ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για εκδήλωση Καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν τις πρωινές ώρες από τη δυτική Κρήτη και θα επεκταθούν πολύ γρήγορα και ανατολικά. Η διέλευση του βαρομετρικού Χαμηλού από τα νότια της Κρήτης ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων, κατά τόπους έντονα, και στις νότιες περιοχές του νησιού καθώς επίσης και στη Γαύδο.

lekkas-kairos-2
Η κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρκετά γρήγορα προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να υποχωρήσουν από το βράδυ της Δευτέρας. Θα διατηρηθεί όμως το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο καθώς και η ψυχρότερη αέρια μάζα που θα αποκατασταθεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που ευνοεί τη δημιουργία νεφώσεων στα βόρεια της Κρήτης με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές , κυρίως στα ορεινά, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Στη συνέχεια όμως αναμένεται αισθητή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη.

lekkas-kairos-3

Οι άνεμοι το πρωί της Δευτέρας θα είναι :
στα Βόρεια από ΑΒΑ διευθύνσεις 3-4 Μποφώρ στην ανατολική Κρήτη ενώ στα δυτικά θα ενισχυθούν σημαντικά φθάνοντας τα 6 – 7 τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ. Αργότερα θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 – 6 Μποφώρ (ανατολική και δυτική Κρήτη έως και 7 Μποφώρ). Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να εξασθενήσουν στα νότια αρχικά από Ν-ΝΔ διευθύνσεις 4 – 5 τοπικά έως και 6 Μποφώρ, ενώ αργότερα αναμένεται να στραφούν σταδιακά από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 , τοπικά 6-7 Μποφώρ. Οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη το πρωί.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με την μέγιστη να φθάνει στους 18⁰C στα βόρεια και στους 20⁰C στα Νότια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες για την Τρίτη το πρωί αναμένεται να είναι κάτω από τους 15⁰C ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

The post M.Λέκκας: Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στην Κρήτη appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eq13VP
via IFTTT

Ιταλία: Τουλάχιστον 30.000 πολίτες άστεγοι μετά το νέο σεισμό – Χωρίς ηλεκτρικό χιλιάδες σπίτια

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε. «Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις. Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι Ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

The post Ιταλία: Τουλάχιστον 30.000 πολίτες άστεγοι μετά το νέο σεισμό – Χωρίς ηλεκτρικό χιλιάδες σπίτια appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2flFcEi
via IFTTT

CETA: ΕΕ και Καναδάς υπέγραψαν τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς υπέγραψαν επισήμως την Κυριακή τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας που είχαν προκαλέσει οι αντιδράσεις της γαλλόφωνης Βαλονίας.

Την Παρασκευή, το περιφερειακό Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλονίας έδωσε το πράσινο φως επιτρέποντας στο Βέλγιο να συναινέσει στην υπογραφή της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας. Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπέγραψε τη συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Καναδά, στις Βρυξέλλες.

H CETA καταργεί το 99% των τελωνειακών δασμών και, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά 12 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο του Καναδά και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.

Τουσκ: Η παγκοσμιοποίηση έχει προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα τελευταία γεγονότα που καθυστέρησαν την υπογραφή της συμφωνίας έδειξαν πόσο σημαντικές είναι σήμερα οι «εντυπώσεις» και τα «συναισθήματα» στην πολιτική, σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο καναδός πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Τουσκ σημείωσε ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της «πραγματικότητας που δεν βασίζεται στα γεγονότα» και της «πολιτικής που ξεπερνάει την αλήθεια».

«Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις, λίγοι όμως το ξέρουν».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτευχτεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με το Βέλγιο και ευχαρίστησε την καναδική πλευρά για την «υπομονή» της.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν «έχει γίνει καμία υποχώρηση» από την πλευρά της Ευρώπης.

«Δεν επικρίνω αυτούς που μας επικρίνουν. Τους ακούω και καλό θα ήταν να ακούν και αυτοί τι λένε κάποιοι άλλοι» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας «ενοχλημένος» που μπορούν κάποιοι να σκέφτονται ότι «η Ευρώπη θα θυσίαζε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό αυτής της συμφωνίας».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για μια «ιστορική» συμφωνία που είναι επωφελής για όλους. Ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Καναδά, λόγω των βελγικών αντιδράσεων, ανέφερε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έγινε αντιληπτός o τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ. «Είχαμε προγραμματίσει να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία πριν από τρεις ημέρες, την υπογράφουμε σήμερα», δήλωσε.

«Αυτό δεν κάνει τεράστια διαφορά στο θετικό οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει για δεκαετίες γι’ όλους τους πολίτες μας» κατέληξε.

The post CETA: ΕΕ και Καναδάς υπέγραψαν τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eSTqI8
via IFTTT

«Ο νομός Λασιθίου και η ιστορία του» παρουσιάζεται την Τετάρτη στην Ιεράπετρα

H Eταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας .

Η παρουσίαση θα γίνει από τον κύριο Κωνσταντίνο Μαστρογιαννάκη καθηγητή φιλόλογο .

The post «Ο νομός Λασιθίου και η ιστορία του» παρουσιάζεται την Τετάρτη στην Ιεράπετρα appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2eZaCyD
via IFTTT

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Αναγέννηση – Α.Ο. Ελπίδες [6-0] – Οι καλύτερες φάσεις

Δείτε από το Ράδιο Λασίθι τις καλύτερες φάσεις του αγώνα μεταξύ του της Αναγέννησης και του Α.Ο Ελπίδες που έγινε την Κυριακή 30-10 στο Βουζουνεράκειο στάδιο για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ Λασιθίου.

Ο αγώνας έληξε με 6-0 υπέρ της Αναγέννησης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα και την βαθμολογία μετά την 4η αγωνιστική.
Κάθε εβδομάδα το Ράδιο Λασίθι θα μεταδίδει τις καλύτερες φάσεις από όλους τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων της Ιεράπετρας και του Κουτσουρά.

The post Αναγέννηση – Α.Ο. Ελπίδες [6-0] – Οι καλύτερες φάσεις appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2dTgtWo
via IFTTT