Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Παράταση ζωής σε τμήματα ΤΕΙ που θα έκλειναν

Το υπουργείο Παιδείας βάζει ξανά στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018. Βασικό, ακαδημαϊκό, κριτήριο για το ποια τμήματα θα διασωθούν είναι ο αριθμός των διδασκόντων που διαθέτουν σήμερα. Ωστόσο, ήδη καταγράφονται παρασκηνιακές πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές υπέρ της διάσωσης των ΤΕΙ της περιφέρειάς τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» που καταρτίστηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το 2012, συνολικά 19 τμήματα σε διάφορα ΤΕΙ της χώρας πρόκειται να ολοκληρώσουν το 2017 τη λειτουργία τους, αφού αποφοιτήσουν οι φοιτητές τους. Είναι πέντε τμήματα τα οποία ανήκουν στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (με έδρα στην Πάτρα, το Αίγιο και τον Πύργο), από δύο στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (σε Θεσσαλονίκη και Μουδανιά), Κρήτης (σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα), Λαμίας (σε Λαμία και Αμφισσα) και Λάρισας (σε Λάρισα και Καρδίτσα) και από ένα σε Αθήνα, Δράμα, Καλαμάτα, Καστοριά, Μεσολόγγι και Χαλκίδα. Τα αντικείμενα των τμημάτων αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπόριο και τη διαφήμιση, την αλιεία, την κοινωνική εργασία, τον τουρισμό, το διεθνές εμπόριο και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το προσωπικό των 19 τμημάτων πρόκειται να περάσει σε άλλα τμήματα του ίδιου ή διαφορετικού ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο. Ενδεικτικά, το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά έχει προβλεφθεί να συγχωνευθεί με το Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Κοζάνη, και το Τμήμα Λογιστικής στην Πάτρα με το αντίστοιχο στο Μεσολόγγι. Λόγω των αντιδράσεων από τα ΤΕΙ αλλά και τοπικούς παράγοντες, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου είχε ανοίξει τον φάκελο των μεταβατικών ΤΕΙ, με πρόθεση να επανεξεταστούν τα «λουκέτα».

Ετσι, στα ΤΕΙ στα οποία υπάρχουν μεταβατικά τμήματα έχουν ήδη αποστείλει προτάσεις (με αποφάσεις των ανωτάτων συλλογικών οργάνων τους), για την επαναλειτουργία ή μη των τμημάτων αυτών. Τώρα, η γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να λύσει άμεσα το θέμα, ώστε τα ιδρύματα να κατανείμουν στα τμήματα αυτά θέσεις διδασκόντων από τις 500 νέες που δόθηκαν πρόσφατα στα ΑΕΙ. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινής» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου (με έδρα στην Καλαμάτα) Δημήτρης Βελισσαρίου, «ζητάμε να μην ληφθεί οριστική απόφαση εάν δεν γίνει διεξοδικός διάλογος με κάθε ΤΕΙ ξεχωριστά. Οπως προκύπτει και από τις εκθέσεις των ιδρυμάτων, υπάρχουν μεταβατικά τμήματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει να συνεχίσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Ιανουαρίου και βασικά κριτήρια για τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου θα είναι η πρόταση του ίδιου του ΤΕΙ για την τύχη του τμήματος και ο αριθμός των σημερινών μονίμων διδασκόντων. Οσο περισσότερους διδάσκοντες διαθέτει ένα τμήμα, τόσο ευκολότερο είναι, με την προσθήκη επιπλέον διορισμών, να ενισχύσει την ακαδημαϊκή του λειτουργία.

πηγή: kathimerini.gr

 

The post Παράταση ζωής σε τμήματα ΤΕΙ που θα έκλειναν appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2hse7y2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου