Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Xαρίζει στην Κρήτη συλλογή με χιλιάδες απολιθώματα από όλη την Ευρώπη

Μια συλλογή από χιλιάδες απολιθώματα, τα οποία προέρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη, προτίθεται να χαρίσει στον Δήμο Ρεθύμνου ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ερευνητές και συλλέκτες απολιθωμάτων, ο κ. Πασχάλης Ζησίου, ο οποίος κατάγεται από την Ξάνθη και κατοικεί μόνιμα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Από την περασμένη Τετάρτη εκτίθεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου ένα μέρος της συλλογής του από αμμωνίτες και αχινούς, το οποίο χάρισε στον γνωστό συμπολίτη μας, άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου – Γουλανδρή κ. Βασίλειο Σιμιτζή και ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε στην προσωρινή έκθεση του στην αίθουσα του μουσείου στο Τέμενος του Μασταμπά.

Η συλλογή περιλαμβάνει απολιθώματα από την βόρεια Ευρώπη, την Επίδαυρο και την Κρήτη, προβάλλονται σε δύο ειδικές βιτρίνες και αποτελούν δείγμα της σπουδαίας συλλογής του κ. Ζησίου, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα το Ρέθυμνο και επιθυμεί να χαρίσει χιλιάδες απολιθώματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος στην πόλη μας για να αποτελέσουν μόνιμη Δημοτική συλλογή.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ζησίου δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι «επιθυμία μας είναι να χαρίσουμε όλη μας την συλλογή στον Δήμο Ρεθύμνου και ευχόμαστε ο Δήμος να μας βοηθήσει, να κάνει ένα Δημοτικό Μουσείο Παλαιοντολογίας και να φιλοξενήσει όλα τα απολιθώματα που έχω μαζέψει από ολόκληρη την Ευρώπη. »

zisiou-simitzis

Από την πλευρά του ο κ. Σιμιτζής είπε, ότι ο «ο κ. Ζισίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επισκέπτεται εδώ και τριάντα χρόνια το Ρέθυμνο, ψάχνει, βρίσκει και διασώζει απολιθώματα. Διαθέτει χιλιάδες κομμάτια και αξίζει τον κόπο να αποκτήσει το Ρέθυμνο αυτή την συλλογή.»

Η παρουσίαση της συλλογής που φιλοξενείται στο Ρέθυμνο έγινε την περασμένη Τετάρτη με ειδική εκδήλωση κατά την οποία οι κ.κ Ζησίου και Συμιτζής μίλησαν για τα θαλάσσια απολιθώματα του Ωκεανού της Τηθύος που έχουν βρεθεί από την Γερμανία έως και στο Μαλάκι Ρεθύμνου.

Η θάλασσα της Τηθύος υπήρξε μια μεγάλη κεντρική θάλασσα, η οποία από το παλαιοζωικό μέχρι και τον τριτογενές αιώνα εκτεινόταν ανάμεσα στην Ευρασιατική ήπειρο και την Αφρικανική. Ονομάστηκε έτσι χάρη στην αρχαία ελληνική θεότητα των ωκεανών Τηθύς. Σημερινά υπολείμματα της Τηθύος είναι η Μεσόγειος, η Μαύρη και η Ερυθρά Θάλασσα.

Όλο αυτό το μεγάλο γεωλογικό διάστημα (600 εκατομμύρια χρόνια περίπου) η Τηθύς παρέμεινε μία μακρόστενη θάλασσα που ένωνε τους δύο μεγάλους ωκεανούς της Γης. Έπαθε πολλές μεταβολές και τα όριά της μεταβλήθηκαν αρκετές φορές. Μεγάλη σημασία είχε κατά τις διάφορες ορογενέσεις και μάλιστα κατά την τελευταία αλπική ορογένεση. Μέσα στη θάλασσα αυτή και στα περιθώρια των δύο ηπείρων σχηματίστηκαν θαλάσσιες τάφροι (γεωσύγκλινα), μέσα στα οποία αποτέθηκαν ιζήματα και από αυτά αργότερα δημιουργήθηκαν οι αλπικές οροσειρές όπως οι Άλπεις, τα Πυρηναία, οι Δειναρικές Άλπεις, η Πίνδος, η οροσειρά Ταύρου, κ.λ.π.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Τηθύς έγινε εμπόδιο στην ανταλλαγή των χερσαίων πανίδων και χλωρίδων μεταξύ των βόρειων και νότιων περιοχών του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη μας. Το εμπόδιο όμως αυτό δεν ήταν ούτε μόνιμο ούτε αξεπέραστο. Σε πολλές φάσεις της γεωλογικής ιστορίας της Γης δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για τις επικοινωνίες, ανταλλαγές και μεταναστεύσεις ζώων και φυτών. Μέσα στη θάλασσα αυτή έζησαν στις διάφορες γεωλογικές εποχές πολλά ζώα. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα τρηματοφόρα (νουμμουλίτες, φουσουλίνες, γλιβικερίνες κ.λ.π.), τα κοράλλια, τα βραγχιόποδα, οι βελεμνίτες, οι αμμωνίτες κ.ά. Απολιθώματα αυτών βρίσκονται σήμερα σε πολλά στρώματα πετρωμάτων τα οποία σχηματίστηκαν μέσα στην Τηθύ θάλασσα. Τα απολιθώματα αυτά είναι πολύτιμοι οδηγοί στη γεωλογία, για τον προσδιορισμό, τη χρονολόγηση και την ταξινόμηση των διάφορων στρωμάτων.

Απολιθώματα της Θάλασσας της Τηθύος φιλοξενούνται και στο Μουσείο του Ρεθύμνου.

πηγή: rethemnosnews.gr

The post Xαρίζει στην Κρήτη συλλογή με χιλιάδες απολιθώματα από όλη την Ευρώπη appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2cAlDpD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου