Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας – Σπίρτζης αποφασίζουν σήμερα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Αύριο, 30 Σεπτεμβρίου έχει δηλώσει το υπουργείο Υποδομών ότι θα βγάλει τη δημοπρασία, αλλά  στην πραγματικότητα σήμερα «κληρώνει» για το αεροδρόμιο Καστελλίου! Ήδη 3 από τις 4 βασικές και μεγάλες κοινοπραξίες ,που ενδιαφέρονται για το μεγάλο αυτό έργο έστειλαν κι επίσημα αίτημα μικρής αναβολής ή παράτασης της διαγωνιστικής διαδικασίας «για να προετοιμαστούν καλύτερα μετά τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο και τα τεύχη δημοπράτησης».

Τι θα κάνει ο υπουργός Υποδομών; Θα αποφασίσει ο κ.Σπίρτζης να προχωρήσει με τον κίνδυνο να μείνει μόνο ένα σχήμα στο διαγωνισμό ή θα θεωρήσει «μπλόφα»τα όσα επικαλούνται οι εταιρείες που ζητούν παράταση;

Ο κ.Σπίρτζης κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά αν και μέχρι απόψε, το αργότερο, θα έχει αποφασίσει για το τι θα γίνει …αύριο το πρωι.

«Δεν έχει πει τίποτα ακόμη, αλλά είναι προφανές ότι οποια απόφαση πάρει θα το κάνει με το Μαξίμου. Θα συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Που υπενθυμίζει ότι ο υπουργός…ενέπλεξε πρόσφατα σε αυτή την ιστορία τον κ.Τσίπρα ο οποίος δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρθηκε και εξήγγειλε ξανά το αεροδρόμιο Καστελλίου , όπως έχει εξαγγείλει και τον Βόρειο Οδικό Άξονα.

«Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την Κρήτη, θέλει να έρθει αφού είναι και εκλεγμένος βουλευτής Ηρακλείου, άρα θέλει να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Με όποιο κόστος!» λέει με νόημα το ίδιο στέλεχος.

Άρα τι θα κάνει ο κ.Σπίρτζης; Δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα και προφανώς σήμερα θα είναι σε επαφή με το Μαξίμου για το θέμα αυτό. Δημόσια χθες ο βουλευτής κ.Βαρδάκης δήλωσε ότι ρώτησε στην επιτροπή της Βουλής που συναντήθηκαν , τον κ.Σπίρτζη τι θα κάνει με το αεροδρόμιο,  και αν θα δοθεί παράταση., παίρνοντας αρνητική απάντηση.

Αν αυτό το…όχι σημαίνει ότι θα γίνει κανονικά αύριο η δημοπρασία τότε ο υπουργός παίρνει το ρίσκο του. Αυτό τουλάχιστον λέει η αγορά. Εργοληπτικές εταιρείες που ξέρουν καλά το θέμα και στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι «έχει πολλά μέτωπα το υπουργείο για να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο. Σε ένα θέμα που δεν χρειάζεται να το τραβήξει όταν 3 από τις 4 εταιρίες του λένε ότι θέλουν μια μικρή παράταση. Το πολύ ένα μήνα»!

Προφανώς το υπουργείο και προσωπικά ο υπουργός θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα και θα κρίνουν εάν πρέπει ή όχι να παρατείνουν ως τον Οκτώβριο το διαγωνισμό ή αν θα ζητήσουν αύριο δεσμευτικές προσφορές και να σφυρίξουν την έναρξη του «ματς» που θα είναι δύσκολο, μακράς διάρκειας και ενδιαφέρον από κάθε άποψη.

aerodromiokastel

Οι Κινέζοι

Αυτό που έχιε ξεκαθαρίσει είναι ότι ο κινεζικός κολοσσός China State Construction Engineering Co. σε κοινοπραξία με την ελληνική Archirodon και την Zurich Airport είναι πιο…έτοιμοι από τους άλλους. Αλλωστε φημολογείται ότι η συμφωνία για το έργο έχει κλειστεί και σε πολιτικό επίπεδο για τους Κινέζους. Η China State Construction Engineering Corporation είναι ο μεγαλύτερος κινεζικός τεχνικός όμιλος. Η εταιρεία είχε ολοκληρώσει πάνω από 5.600 έργα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο.     Στο διαγωνισμό θέλουν να πάρουν μέρος οι Άκτωρ Παραχωρήσεις – Vinci, J&P Άβαξ – Bouygues – Aeroports de Paris, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACS .

Αν πάει αργότερα ο διαγωνισμός μπορεί  να προστεθούν κι άλλοι όπως η ΜΕΤΚΑ, η Intrakat και η ινδική GMR Infrastructure Ltd, με τον ινδικό όμιλο να διαχειρίζεται δύο από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ivδίας, σε Δελχί και Χίντεραμπαντ.

πηγή: cretalive.gr

The post Τσίπρας – Σπίρτζης αποφασίζουν σήμερα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2dgeQj1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου