Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Καταργούνται και μεταφέρονται στη Νεάπολη τα υποθηκοφυλακεία του Λασιθίου

Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση απευθύνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Νικόλαος Παπαδάκης για το κλείσιμο  των υποθηκοφυλακείων όλου του Νομού Λασιθίου και τη μεταφορά τους στη Νεάπολη, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου για την Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας που βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή του:

«Στην ιστοσελίδα OpenGov.gr, έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση, η οποία τελειώνει την 05-07-2016, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα την Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας.

Σύμφωνα το ανωτέρω σχέδιο νόμου στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 «Σύσταση και Αρμοδιότητα Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων», προβλέπεται ότι η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:  1) …, 2) … 10) Στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα την Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδου.

Στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου προβλέπεται ότι «Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων» και στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου προβλέπεται ότι «Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις».

Επεξηγηματικά  σας αναφέρω ότι, τα Ειδικά ‘Αμισθα Υποθηκοφυλακεία του Νομού Λασιθίου είναι τρία (3) Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και τα Μή Ειδικά ‘Αμισθα Υποθηκοφυλακεία είναι ένα (1) του Τζερμιάδου.    

Τέλος το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου «Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις» στην παράγραφο 1 προβλέπεται ότι «Με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των εργασιών των υποθηκοφυλακείων της παρ. 1 του άρθρου 1. Ο χρόνος αυτός συμπίπτει με το χρόνο μεταφοράς του πρώτου ειδικού η μη ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου στην έδρα του νέου υποθηκοφυλακείου. Με επόμενες πράξεις του  Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπιστώνεται η μεταφορά και των λοιπών ειδικών ή μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων».

Εν κατακλείδι, όλα τα υποθηκοφυλακεία που υφίστανται και λειτουργούν μέχρι σήμερα στο Νομό Λασιθίου, καταργούνται και μεταφέρονται στο ένα και μοναδικό έμμισθο υποθηκοφυλακείο αυτό της Νεάπολης Λασιθίου.

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο το μέγεθος του προβλήματος  το οποίο θα δημιουργηθεί με το προωθούμενο νομοσχέδιο, καθόσον πέραν της ταλαιπωρίας των πολιτών οι οποίοι για ένα απλό  πιστοποιητικό θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Νεάπολη Λασιθίου, δεν έχει ληφθεί ουδόλως υπόψη του Υπουργείου,  ότι δεν υφίσταται μηχανοργάνωση ή η όποια μηχανοργάνωση υφίσταται είναι εμβρυακού χαρακτήρα και καθαρά σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Νεάπολη  κατάλληλος χώρος προκειμένου να τοποθετηθούν οι όγκοι τόμων και βιβλίων των καταργούμενων υποθηκοφυλακείων.

Περαν όμως των καθαρά τεχνικών προβλημάτων που δημιουργούνται, η κατάργηση των κατά τόπους υποθηκοφυλακείων Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδω), επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην περαιτέρω αποψίλωση των υπηρεσιών των μεγάλων αστικών κέντρων του νομού μας (Δ.Ο.Υ., Τελωνεία, ΔΕΗ, μεταβατικές έδρες Διοικητικών Δικαστηρίων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων),  επιδεινώνει και δυσχεραίνει την απρόσκοπτη και ευχερή πρόσβαση των πολιτών  στις δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα σε αυτές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.       

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λασιθίου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»

The post Καταργούνται και μεταφέρονται στη Νεάπολη τα υποθηκοφυλακεία του Λασιθίου appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/297pKcn
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου