«Μάχη» αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο καθώς πολυάριθμοι προμηθευτές που κινήθηκαν πιο έγκαιρα καταθέτουν «κύριες παρεμβάσεις» ζητώντας να απορριφθεί ή αίτηση της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99 χαρακτηρίζοντας την «μη νόμιμη, καταχρηστική αβάσιμη και αναληθή», καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εταιρία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών, για υποχρεώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μεταξύ σε μια απρόοπτη εξέλιξη, άλλη δικηγορική εταιρία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πρόκειται να καλέσει προς συζήτηση, αίτηση πτώχευσης η οποία είχε ματαιωθεί το… 2012, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τους μετόχους της Μαρινόπουλος για «καταδολιευτικές μεταβιβάσεις ακινήτων» προς Fund με έδρα το Κατάρ, από το οποίο εν συνεχεία εκμίσθωνε τα ακίνητα!
Σε κάθε περίπτωση, η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» (διακριτικός τίτλος Μαρινόπουλος ΑΕ) στην αίτηση προστασίας (μεγέθους 104 σελίδων μαζί με τους πίνακες) επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια η οποία «έπληξε ποικιλοτρόπως και σφοδρά τον τομέα της» και η οποία οδήγησε σε… «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια»
Σημειώνει δε ότι «με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας λόγω της υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, προκύπτει ότι η εταιρεία μας μπορεί να επανέλθει και πάλι στην κατηγορία των υγιών οικονομικά επιχειρήσεων».
Στην αίτησή της η εταιρεία κάνει αναλυτική περιγραφή των όσων συνέβησαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου και το PSI, την πτώση των εισαγωγών, την εσωτερική υποτίμηση κ.ά.
Σε ότι αφορά την ίδια την εταιρεία γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας. Υποστηρίζει ότι υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά «ήταν δυσανάλογη ως προς τις πωλήσεις».
Η Μαρινόπουλος καταγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές μετά το 2011 «με αποκορύφωμα το 2015».
Όπως υποστηρίζεται, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας καθώς δεν μπορούσε να εισπράξει απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «οι πιστώσεις των franchise δημιουργήσανε τεράστιο ποσό μη εισπράξιμων απαιτήσεων.
Οι διευθυντές των καταστημάτων είχαν, όπως αναφέρεται στο κείμενο «πάρει άδεια να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε χονδρικές πωλήσεις (προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο) εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εταιρική πολιτική δεν ήταν αυστηρή»….
Το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης στρατηγικής εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, ήταν να χειροτερέψει η ρευστότητα του ομίλου».
Τα χρέη μαμούθ προς προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες και leasing
Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ!, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον Δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ.
Ως προς τους εργαζόμενους οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα τραπεζικά δάνεια οι οφειλές προς την Alpha Bank ΑΛΦΑ +11,26% διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς την Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς την Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.
Τα θύματα της πτώχευσης
Δεκάδες εισηγμένες, εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, υλικών συσκευασίας, εταιρείες logistics, εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), παραγωγοί, εργαζόμενοι αλλά και τράπεζες είναι τα θύματα του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει δημιουργήσει στην αγορά η Μαρινόπουλος.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το σύνολο των πιστωτών στους οποίους έχει οφειλές η Μαρινόπουλος ξεπερνά τους 3.500, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που εμπλέκονται με αυτές.
Όσον αφορά τις οφειλές προς προμηθευτές, οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο σε μία μεγάλη εισηγμένη εταιρεία οι οφειλές της Μαρινόπουλος φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, και δεκάδες άλλες ακόμη όπως οι Καραμολέγκος, Κρητών Άρτος, Νίκας, Creta Farm, Ελγέκα, Δέλτα, φέρεται να έχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, από την αλυσίδα.
Πολλές δε είναι και εκείνες (όπως η Coca Cola 3E, η ΦΑΓΕ, η Kάλας κλπ), οι οποίες αφού δεν έβλεπαν αναστροφή του οικονομικού αδιεξόδου και της παύσης πληρωμών που είχε επιβληθεί από την πλευρά της Μαρινόπουλος, είχαν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα, τα ράφια της.
Ενδεχόμενο κανόνι της αλυσίδας, όμως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, προκαλεί ισχυρό πλήγμα και στις εταιρείες lοgistics τις οποίες η Μαρινόπουλος χρησιμοποιούσε τις αποθήκες του αλλά και δεκάδες οδικούς μεταφορείς.
Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες διαταγές πληρωμής εκδόθηκαν εις βάρος της Μαρινόπουλος από προμηθευτές που έσπευσαν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη.
Εξίσου μεγάλο θα είναι και το «άνοιγμα» που θα προκαλέσει στον τραπεζικό κλάδο ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος, καθώς οι τραπεζικές της υποχρεώσεις – με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2014 – ανέρχονται στα 450 εκατ. ευρώ.
Τέλος κρίσιμο όσο και αβέβαιο θεωρείται το μέλλον των 12.500 εργαζομένων της αλυσίδας που ζουν με το φόβο ότι μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη, να βρεθούν στο δρόμο.
Η επιχείρηση πάντως δεν τους οφείλει δεδουλευμένα καθώς έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Μάιο.
ΟΙΥΕ: Οι εργαζόμενοι να μην γίνουν τα εύκολα θύματα
Να μην μετατραπούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας Μαρινόπουλος στα «εύκολα θύματα» των επιχειρηματικών παιχνιδιών, που κατ’ επανάληψη παίζονται με τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Δικαίου, ζητάει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η ΟΙΥΕ, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και όλες τις εργατικές απαιτήσεις, που θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να εξαιρεθούν από το σχέδιο εξυγίανσης και της συμφωνίας με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος ΑΕ. Η Ομοσπονδία δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να διασφαλίζονται πρώτα και πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
The post Τα θύματα της πτώχευσης του Μαρινόπουλου: 1,3 δις υποχρεώσεις και 12.500 υπάλληλοι appeared first on Radiolasithi.gr.
from Radiolasithi.gr http://ift.tt/28Zq0UO
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου