Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σπανάκη, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος νέος ασφαλιστής της Interamerican στην Ελλάδα, για το χώρο της ασφάλειας και πόσο ευδόκιμος είναι σε μία χώρα που ταλανίζεται από την κρίση.
Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική τονίζοντας πως υπάρχει κρίση στο χώρο της δημοσιογραφίας. Το θέμα είναι τι κάνεις για να αντιμετωπίσεις το βουνό που παρουσιάζεται μπροστά σου. Μένεις και γεμίζεις με επιπλέον δυνάμεις για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες ή αλλάζεις ρότα;
Ο Γιάννης Σπανάκης επέλεξε το δεύτερο. Επί σειρά ετών άσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου με επιτυχία, αλλά όταν ο χώρος των Media άρχισε να… μπάζει νερά σαν τον Τιτανικό, ανέβηκε στο… σωσίβιο. Μπήκε στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και μετά από δύο χρόνια αναδείχθηκε πρώτος νέος ασφαλιστής της Interamerican στην Ελλάδα, στα εγγεγραμμένα Πυρός και μέσα στους 10 καλύτερους στους κλάδους Υγείας και Γενικών Ασφαλίσεων.
Το voucher-ergasia.gr συνομίλησε με τον Γιάννη Σπανάκη όχι μόνο για την προσωπική του επιτυχία που, αν μη τι άλλο, είναι άξια αναφοράς, αλλά και για το χώρο της Ασφάλισης και το πως επιβιώνει στην Ελλάδα της κρίσης.
»
«Να αναθεωρηθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός»
– Τι σας έκανε να αλλάξατε επάγγελμα και από το δημοσιογραφικό χώρο να μεταφερθείτε σε αυτόν των ασφαλειών;
«Απόφαση λογικής. Παρά το γεγονός, ότι εκείνη τη στιγμή, τα οικονομικά δεδομένα, προσωπικά, ήταν καλά, έβλεπα ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον καθότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όχι απλά δεν υπήρχε, αλλά καταπατήθηκε χωρίς, έστω οι έμπειροι του χώρου να τον λάβουν υπόψη τους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Για να επιβιώσει πλέον ένας δημοσιογράφος, θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να διαβάζουν όλη μέρα ειδήσεις, πληρώνοντας όμως και ένα αντίτιμο το οποίο, στην εποχή των sites, δεν υπάρχει. Αυτό όπως ξέρετε καλύτερα, δεν υπάρχει οπότε, μοιραία, φτάνουμε στην ανεργία. Έτσι στέφτηκα κάποτε, που δεν πήγα να γραφτώ στην Γυμναστική Ακαδημία, έτσι σκέφτηκα και για να ασχοληθώ με τον Ασφαλιστικό κλάδο.
Όταν πήγα να συζητήσω το ενδεχόμενο συνεργασίας, άφησα στην άκρη τα ωραία λόγια με τα ποσοστά και τα μπόνους και έκανα στον μετέπειτα Διευθυντή μου μια απλή ερώτηση. Επί του ΑΕΠ, πόσο καταλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εισφορές; Μονολεκτική απάντηση και αμέσως έδωσα το χέρι για να ξεκινήσει η συνεργασία. Αν η νέα γενιά, ο Έλληνας, αρχίσει να αποφασίζει το επάγγελμα του με αυτό το κριτήριο, τότε το 70% των Ελλήνων θα ασχοληθούν με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα – εξαγωγές και την ενέργεια. Το υπόλοιπο 30% θα ασχολείται με επαγγέλματα που είναι απαραίτητα για το 70%. Όταν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, να είστε σίγουρος ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας, θα βρεθεί στις πρώτες θέλεις των χωρών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κρίση. Υπάρχει κορεσμός στα επαγγέλματα. Γίνεται υπερβολική ανάπτυξη, υπερβολική παραγωγή σε συγκεκριμένα επαγγέλματα».
– Οι ασφάλειες είναι ένα επάγγελμα που το έχει επηρεάσει η κρίση;
«Κοιτώντας κάποιος το περίβλημα, μπορεί να σου πει: «Ναι, έχει επηρεαστεί ο χώρος». Προσωπικά βλέπω τρομερές ευκαιρίες αλλά, με την προϋπόθεση να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να ζήσει μόνο από την ασφάλιση αυτοκινήτου, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ο κόσμος, πλέον, έχει απαιτήσεις, ψάχνεται, είναι συνειδητοποιημένος, ζητάει την ασφάλιση και ο λόγος σχετίζεται με το ερώτημά σας. Όταν δεν έχεις πλέον χρήματα στην άκρη, πως θα αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα Υγείας; Αν υπήρχαν χρήματα, δεν θα υπήρχε λόγος να συζητήσουμε για ασφάλιση εκτός κι αν κάποιος βλέπει τον κίνδυνο ως επένδυση.
Τι είναι ασφάλιση; Μεταβίβαση κινδύνου. Αυτό που αδυνατείς, εσύ να διαχειριστείς, το διώχνεις από πάνω σου και το στέλνεις σε μένα. Θυμάμαι, πριν λίγα χρόνια, σε μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Δήμο Βιάννου, κάποιοι έκλαιγαν όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται, υπήρχαν και 1-2 που τους έβλεπα άνετους, χωρίς άγχος. Ξέρετε γιατί; Γιατί το πρόβλημα τους το είχαν μετατοπίσει στην ασφαλιστική εταιρία η οποία έπρεπε να πληρώσει την καταστροφή».
– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το χώρο της ασφάλειας; Υπάρχει ενδιαφέρον από τη νέα γενιά;
«Πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια για όλους τους χώρους. Πάθος, τιμιότητα, επαγγελματισμός, πείσμα, στόχοι, σοβαρότητα, προσωπικότητα. Τα ίδια στοιχεία χρειάζονται παντού και τα οποία δυστυχώς, λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τη νέα γενιά παρά το γεγονός ότι υπάρχει μορφωτικό υπόβαθρο, τουλάχιστον σε σχέση με την δεκαετία του ’80. Θλίβομαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να καταδέχονται, να δουλέψουν, με 300 – 400 ευρώ, μόνο και μόνο για να βρίσκονται στη σιγουριά του σταθερού μισθού».
– Η κρίση έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση σε σχέση με το παρελθόν;
«Σαφέστατα. Η ανασφάλεια θα φέρει Ασφάλεια. Αυτό είναι δεδομένο. Και είμαι βέβαιος ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αλλαγές στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας αφού το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον κίνδυνο. Όσα χρήματα και να κοπούν από τις τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος, κέρδος δε θα υπάρξει. Το κομμάτι της Υγείας είναι επίπονο. Ειδικά για τον Έλληνα που δεν μπορεί να διαχειριστεί την ευκαιρία που λέγεται «δημόσιο αγαθό». Αν και επί της ουσίας, δωρεάν Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει εδώ και χρόνια. Με 900 ευρώ ΟΑΕΕ, δεν μπορεί να μιλάμε για Δημόσια Υγεία. Δημόσια Υγεία έχω δει στο Ντουμπάι όπου όλοι, Άραβες και μη, έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο χωρίς να πληρώνουν το παραμικρό. Το αναφέρω για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Όταν λοιπόν, οι δανειστές, οι εταίροι σου πουν ότι «δεν μπορώ να σου δανείζω για να συντηρούμε ένα βαρέλι δίχως πάτο», τότε θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Μεταβίβαση κινδύνου, αλλά με τρομερό έλεγχο από το κράτος, σε αυτούς που θα αναλάβουν την διαχείριση».
Για επιμύθιο, ο Γιάννης Σπανάκης φρόντισε την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου που γίνεται η αναζήτηση του επαγγελματικού προσανατολισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε ως Έλληνες και ειδικά τα νέα παιδιά, τον επαγγελματικό μας στόχο. Είτε θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα κι ας έχουν σπουδάσει κάτι άλλο, είτε αυτοί που ετοιμάζονται να σπουδάσουν, να διαλέξουν επαγγέλματα που μπορούν να αναπτυχθούν στη Χώρα μας. Θεωρώ ακράδαντα ότι, ανάλογα που διαμένει ο κάθε άνθρωπος, θα πρέπει να κάνουμε και την ανάλογη επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάντε μας Like στο FacebookThe post Γ. Σπανάκης στο V-E: «Οι ασφάλειες έχουν τρομερές ευκαιρίες» appeared first on VOUCHER-ERGASIA.
from VOUCHER-ERGASIA http://ift.tt/2hKP9Hf
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου