Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή, η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμενόμενη και η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα δρομολογημένη, αρκεί η Ελλάδα να νομοθετήσει από τώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και επέκεινα και να κλείσει τα ανοιχτά θέματα σε αγορά εργασίας, ενέργειας και ό,τι άλλο απέμεινε ως υπόλοιπο από τις συζητήσεις πριν από τις γιορτές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του χθεσινού eurogroup, στο οποίο μετείχε και το ΔΝΤ κανονικά με τον Πωλ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου. Αυτή τη φορά ο Ευ.Τσακαλώτος βρέθηκε αντιμέτωπος με την ενοποιημένη πια στάση των δανειστών: οι απαιτήσεις του ΔΝΤ πρέπει να ικανοποιηθούν.
Φυσικά ο Υπουργός οικονομικών δεν μπόρεσε να συμφωνήσει άμεσα, αλλά το τελεσίγραφο έχει ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα πάση θυσία και για αυτό υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες σε πολύ υψηλό επίπεδο – που σαφώς υπερβαίνει τα μέσα και χαμηλά τεχνικά στελέχη του.
Ό,τι και αν λέει η περίφημη έκθεση για την Ελλάδα στα πλαίσια του άρθρου 4 (για την εξέταση των οικονομιών της ευρωζώνης) είναι στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου και είναι πλήρως γνωστά και κοστολογημένα από τους Ευρωπαίους.
Η συμφωνία ΔΝΤ – ΕΕ προβλέπει ότι το Ταμείο θα κάνει νέα έκθεση βιωσιμότητας, όταν δώσει τα χέρια με την Αθήνα για τα μέτρα και με αυτή τον διοικητικό του συμβούλιο θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.
ΔΝΤ και ΕΕ δεν διαφωνούν στο πως θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχουν συμφωνήσει στον τρόπο, στη μέθοδο, στη χρονική αλληλουχία και στο ύψος της παρέμβασης ήδη από τον περασμένο Μάιο, ενώ η συμφωνία επαναβεβαιώθηκε σε τρεις ευκαιρίες από τότε.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του eurogroup επανέλαβε χθες επίσημα ότι τηλεφώνησε στη Λαγκάρντ και η ίδια του επαναβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην προοπτική συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα – που μπορεί να υπάρξει μόνο με ένα τρόπο, δηλαδή χρηματικά. Όλα τα υπόλοιπα οι Βρυξέλλες τα χαρακτηρίζουν “σπέκουλα” και επαναλαμβάνουν ότι “ο Πρόεδρος δεν λέει δημόσια τα όσα λέει για πλάκα”.
ΔΝΤ και ΕΕ δεν διαφωνούν ούτε στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, όμως η ΕΕ προσπαθεί να κάνει το πλαίσιο της συμφωνίας πιο εύπεπτο για την κυβέρνηση. Φυσικά ακόμα και για το ίδιο το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα υλοποίησης τώρα των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά πρόκειται περί στοιχήματος, αν τα δημοσιονομικά δεδομένα πέσουν έξω το 2019.
Παρομοίως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εταίροι και το Ταμείο δεν θα μειώσουν το όριο του 3,5% στο 3% αλλά θα αφήσουν ευέλικτο το τι θεωρούν μεσοπρόθεσμο διάστημα – ενδεχομένως δε να καταλήξουν σε μια μικρότερη περίοδο από ό,τι αρχικά ήταν αντιληπτό.
Συνεπώς η μπάλα είναι και πάλι στο γήπεδο της Ελλάδας και η τρόικα θα γυρίσει στην Αθήνα, μόνο όταν η συμφωνία θα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμό της.
Τα μέτρα είναι ήδη γνωστά και έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας (όπως υπενθύμισε ο Ντάισελμπλουμ) και από την άλλη πλευρά υπάρχει απλά το χάος και οι περιπέτειες.
Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο αυτά που μας ζητούν
Την άποψη ότι είναι παράλογο να ζητείται από τώρα νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα λόγω της υπεραπόδοσης επί των στόχων του 2016 και διότι κάτι τέτοιο αποκλίνει από το κοινοτικό ήθος και κεκτημένο, εξέφρασε ο Υπουργός οικονομικών της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, αποχωρώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο Ε.Τσακαλώτος δήλωσε πως: «η Ελλάδα δεν πήρε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα».
«Είχαμε μια σειρά συναντήσεων και τόσο στο Eurogroup όσο και τις άλλες συναντήσεις βρήκαμε κοινό έδαφος στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι οι περισσότεροι ανέμεναν – αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το τρίτο και το δεύτερο και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στέρεα σε τροχιά ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προέβλεπαν αρνητικούς ρυθμούς».
«Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούμε ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή, σας θυμίζω ότι είχαμε στόχο το 0,5% και πιστεύουμε θα φτάσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Αυτή είναι σοβαρή υπεραπόδοση».
Σημείωσε ότι «υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο συμφωνίας που είναι στην εκτίμηση πως, δεδομένης της υπεραπόδοσης, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι σημαντική, σε όλα τα σημεία της, στο χρέος και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα».
«Όλοι όσοι μίλησαν, τόσο στο Eurogroup, όσο και στις συναντήσεις, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και ζητούν λύση πολύ πολύ σύντομα. Υπάρχει ένα ανοικτό θέμα με το ΔΝΤ, το οποίο ζητά από τώρα νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς χρειάζεται επανεκτίμηση, κυρίως γιατί η υπεραπόδοση είναι τόσο υψηλή και καθιστά την ανάγκη λήψη μέτρων μικρότερη», είπε ο Υπουργός.
Συμπλήρωσε όμως ότι «ο δεύτερος όμως λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πέραν της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετεί 2 – 3 χρόνια νωρίτερα τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που πάει πολύ πέρα από τους κανόνες της δημοκρατίας και τις ηθικές αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη».
«Πιστεύω ότι από σήμερα και μετά θα έχουμε πρωτοβουλίες και καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν δεσμευμένες, είμαστε αισιόδοξοι», κατέληξε.
πηγή: real.gr
The post Κοινό «τελεσίγραφο» ΔΝΤ- ΕΕ στην Αθήνα – Aντίθετος στα μέτρα ο Τσακαλώτος appeared first on Radiolasithi.gr.
from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2k9TdG8
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου