Η παγκόσμια και η ελληνική τουριστική βιομηχανία βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά και την εμφάνιση του κορονοϊού, με το πρώτο μεγάλο test για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα το 2020 να είναι η περίοδος των διακοπών του Πάσχα.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, δεν υπάρχουν προβλήματα ακυρώσεων σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, πέραν αυτών σε Σαντορίνη και Αθήνα, ελέω και της διακοπής της πτήσης της Air China από το Πεκίνο στην Αθήνα.
Ο κ. Τάσσιος κάνει λόγο για ασαφές τοπίο, ενώ εύχεται να μην υπάρξει «εξάπλωση» του ιού στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που θα επηρεάζει τις αποφάσεις των υποψήφιων ταξιδιωτών να ταξιδεύσουν.
«Αν σταματήσει ο κόσμος να ταξιδεύει τελειώνουν οι οικονομίες των χωρών, η πλειονότητα των οποίων στηρίζονται στον τουρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
«Μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν αυτό συμβεί, το τρέχον διάστημα, τότε θα υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και διόρθωσης. Αν «κορυφωθεί» τον Απρίλιο εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη τότε θα υπάρχει μεγάλο θέμα».
Σε παγκόσμιο επίπεδο το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι, θα δώσει τις επόμενες ημέρες η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση που διεξάγεται στο Βερολίνο. Η ΙΤΒ, παραδοσιακά αποτυπώνει τις τάσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και κάθε χρόνο προσελκύει όλους της εκπροσώπους της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης, η μη ακύρωση της φετινής ITB είναι ένα θετικό σήμα κόντρα στον πανικό, που δεν χρειάζεται ο τουριστικός κλάδος.
Για την Ελλάδα το πρώτο τεστ με τον κοροναϊό θα είναι τόσο το καθολικό όσο και το ορθόδοξο Πάσχα εφέτος τον Απρίλιο, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης και συμπληρώνει ότι και στο παρελθόν η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις με ιούς, τρομοκρατία κλπ.
Η κίνηση στα τουριστικά γραφεία αυτή την περίοδο κρίνεται φυσιολογική, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι «αν η Ελλάδα χάσει αυτή την περίοδο τουριστικά μερίδια θα τα κερδίσει στο τέλος».
Όπως τονίζει ο κ. Τσιλίδης, έχει δοθεί εντολή στα τουριστικά γραφεία να μην χρεώνουν ακυρωτικά σε τυχόν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, προκειμένου οι πελάτες να επισκεφτούν την Ελλάδα σε άλλη ημερομηνία που θα επιθυμούν.
Το 2019, που το Πάσχα των Καθολικών ήταν 21 Απριλίου, οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν προς την Ελλάδα σημείωσαν άνοδο 18,7% και ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια έναντι 1 εκατομμύριου αφίξεων το 2018.
Μάλιστα πέρυσι τον Απρίλιο καταγράφηκαν και 663 χιλιάδες οδικές αφίξεις μειωμένες κατά 6,4% σε σχέση με το 2018.
Εφέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, στον πρώτο μήνα του έτους κινήθηκαν δυναμικά καταγράφοντας άνοδο 8,3% (407 χιλιάδες αεροπορικές αφίξεις), ποσοστό που μεταφράζεται σε 31.000 επιπλέον επιβάτες, σε σχέση με το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της ψυχραιμίας και της ηρεμίας, είναι αυτό που κυριαρχεί στις τάξεις των εμπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα και την ίδια στιγμή ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού «είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας (υπουργείο Υγείας - ΕΟΔΥ) αλλά και με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωση του σχετικά με τον κοροναϊό σημειώνει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία. Ο ελληνικός τουρισμός έχει τη γνώση, την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και σε αυτή την περίσταση.
Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του, τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιολόγηση της κατάστασης, η έγκυρη ενημέρωση και η τήρηση των μέτρων πρόληψης που χρειάζεται να εφαρμοστούν.
- ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΑΣΧΑ
- ΕΛΛΑΔΑ
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
from Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/3acjf22
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου