Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Μυτιλήνη: Το χρονικό των συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών - Συνέχεια στην απεργία

Μυτιλήνη: Το χρονικό των συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών - Συνέχεια στην απεργία

Πολύ δύσκολη ήταν η Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου μέρα για τη Λέσβο. Η γενική απεργία που είχε κηρύξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανταποκρίθηκαν σε αυτή όλοι οι φορείς του νησιού, είχε σαν αποτέλεσμα το σφράγισμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα συνεχιστεί και σήμερα, Πέμπτη. Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο.

Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση, που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην κλειστή γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ήταν κλειστή λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν με κάθε τρόπο προς την Καράβα και το Διαβολόρεμα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στον επιταγμένο χώρο των 261 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη νέα δομή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Η άφιξη τους στην Καράβα από τη μεριά της Μυτιλήνης ή από τη μεριά του Μανταμάδου και στο Διαβολόρεμα, αύξησε την πίεση προς τους άνδρες των ΜΑΤ, με τις συγκρούσεις που ακολούθησαν να είναι άγριες και να εξελίσσονται, είτε μέσα στα χωράφια, είτε στο μέσον του δρόμου.

Το μεησμέρι, ομάδες διαδηλωτών μέσα από δασικά μονοπάτια, έφτασαν στου Καβακλή, την επιταγμένη έκταση, όπου βρισκόταν άνδρες των ΜΑΤ και μηχανήματα που πραγματοποιούσαν εργασίες για την κατασκευή της νέας δομής. Στο οροπέδιο αυτό εξελίχθηκε άγρια μάχη με πετροπόλεμο από μεριάς διαδηλωτών και με τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τελικά τα ΜΑΤ υποχώρησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπέστησαν σοβαρές ζημιές δυο κλούβες της ΕΛΑΣ.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστή η απόφαση για αποκλιμάκωση των δυνάμεων της αστυνομίας. Η αναχώρηση από το Διαβολόρεμα ήταν σχετικά εύκολη, παρά τις συγκρούσεις που τη συνόδευσαν.

Στην Καράβα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα, αφού η αστυνομία είναι εγκλωβιστεί μεταξύ διαδηλωτών από το Μανταμάδο από τα βόρεια, από τη Μυτιλήνη από τα νότια και από το Καβακλή, που μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ βγήκαν στα πλάγια της Αστυνομίας.

Με την καταλυτική συμβολή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, του προέδρου της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα και μετά από διαπραγματεύσεις οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας των αστυνομικών ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να μην υπάρξουν ενέργειες σε βάρος των ανδρών της ΕΛΑΣ.

Τόσο στην Καράβα, όσο και στο Διαβολόρεμα, παρέμειναν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών που περιφρουρούν την έκταση, ενώ διαδηλωτές παρέμειναν και στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.

Φεύγουν τα ΜΑΤ από τα νησιά

Μιλώντας για την αποχώρηση των αστυνομικών από το δύο νησιά, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα και είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έκπληξη η αποχώρηση των αστυνομικών

Η αποχώρηση προκάλεσε για πολλούς έκπληξη. Αρχικά ειπώθηκε ότι είχαμε αλλαγή βάρδιας, μετά ότι υπάρχει αναδίπλωση. Τελικά η αποχώρηση των ΜΑΤ αποδείχθηκε ότι δεν αφορά αλλαγή βάρδιας αλλά... προσωρινή πολιτική κυβερνητική αναδίπλωση.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr η εικόνα των ανδρών των ΜΑΤ να υποχωρούν από τα μέτωπα και ο κόσμος να χειροκροτεί ή να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο είναι αν μη τι άλλο μια μεγάλη νίκη του λεσβιακού λαού.

Η εντολή για αποχώρηση δόθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε για το μέγεθος των αντιδράσεων ιδιαίτερα στη Λέσβο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός με τραυματίες αστυνομικούς (43 άτομα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου) και οι ανάγκες για ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις στη Λέσβο αποτέλεσαν για τον Υπουργό ένα πρόσθετο λόγο ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση της αποχώρησης των ΜΑΤ από τα μέτωπα. 

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εκτιμήσεις ότι ο «πόλεμος» με τις αστυνομικές δυνάμεις σε περιβάλλον μη γνώριμο (βουνά, δάση) εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους, με την πιθανότητα «ατυχήματος» να τρομάζει κάθε κυβέρνηση.

Εκτιμήθηκε ότι στον αρχικό σχεδιασμό έγινε λάθος να υπάρχουν δύο μέτωπα συγκρούσεων σε Καράβα και Διαβολόρεμα. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε μεγάλη σπατάλη δυνάμεων για την Αστυνομία.

Στον εκ νέου σχεδιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις ο βασικός πυρήνας των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι μόνο σε ένα μέτωπο - στο δρόμο του Μανταμάδου προς Καράβα - και όχι στο Διαβολόρεμα καθώς θεωρούν περισσότερο διαχειρίσιμο και λειτουργικό αυτό το μέτωπο.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς θεωρούν ότι η δημιουργία της κλειστής δομής είναι μονόδρομος και αραμένουν στο «δόγμα» ή κλειστή δομή ή τίποτα.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Συνέχεια στη γενική απεργία και την Πέμπτη

  • ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • ΛΕΣΒΟΣ
  • ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΑΠΕΡΓΙΑ


from Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/3894601
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου