Συνάντηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Η συζήτηση διάρκειας τριών ωρών οδήγησε στην εξεύρεση κοινού τόπου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως έδειξαν οι δηλώσεις των δύο πλευρών που ακολούθησαν.
Το μεγάλο «αγκάθι» ήταν οι κλειστές δομές και τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται σε αυτά. Στα στελέχη της αυτοδιοίκησης και στους κατοίκους υπάρχει ο φόβος ότι η δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων δεν θα συνοδευτεί από το κλείσιμο των υπαρχουσών ανοιχτών δομών και ξαφνικά θα βρεθούν με δύο κέντρα προσφύγων.
Η φράση κλειδί στην χθεσινή ανακοίνωση φαίνεται ότι ήταν «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Οι διαβεβαιώσεις για κλείσιμο των ανοιχτών άναρχων δομών σε εύλογο χρονικό διάστημα από την στιγμή λειτουργίας των κλειστών ήταν αυτό που οδήγησε στην τελική συμφωνία. Η διαλλακτικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να αποδεχτεί μια άλλη πρόταση εφόσον είναι «ρεαλιστική» και τηρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί δίνει περιθώρια ελιγμών σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες και τα τρία νησιά, με πρώτη τη Σάμο, στην οποία οι εργασίες για το κλειστό κέντρο είναι στην τελική ευθεία και σύντομα θα μπορεί να λειτουργήσει, ενώ δεν υπήρξαν οι «πολεμικές» εικόνες της Λέσβου και της Χίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για την υλοποίηση των κλειστών κέντρων και στα υπόλοιπα, καθώς οι κάτοικοι θα μπορούν να νιώσουν την ασφάλεια που προσφέρει ένα τέτοιο κέντρο, τον τρόπο λειτουργίας του και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει η ανοιχτή δομή.
Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η εξειδίκευση έγινε στη συζήτηση και συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα στελέχη της τοπικής αυτοιδιοίκησης επιστρέφουν στη βάση τους ώστε να ενημερώσουν τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα όσα συμφωνήθηκαν, αλλά και να εξετάσουν το τι μέλλει γενέσθαι με την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση.
Αυτό που απομένει να οριστικοποιηθεί, είναι το αν θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής νέων προτάσεων όσον αφορά τη χωροθέτηση των κλειστών δόμων ή θα δημιουργηθούν στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί. Εάν βρεθεί κατάλληλος χώρος, τα δεδομένα είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν.
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι το σχέδιο με άξονες «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γρήγορες επιστροφές και ελεγχόμενες δομές», ισχύει απολύτως και είναι το μόνο που μπορεί να εφαρμοστεί.
Άμεσα ξεκινά η απομάκρυνση από τα νησιά όσων έχουν ήδη λάβει άσυλο (περίπου χίλια άτομα) αλλά, έχουν επιλέξει να παραμένουν στις ανοιχτές δομές, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες και είναι επίσης μεγάλος αριθμός.
Η κίνηση αυτή, όπως προσδοκούν στην κυβέρνηση, θα δώσει το μήνυμα στους κατοίκους των νησιών ότι η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους των νησιών: Συμφωνία για κλειστές δομές
Προσφυγικό: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα με την Ευρώπη - Εκβιάζει την ΕΕ για στήριξη στη Συρία
- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- ΧΙΟΣ
- ΣΑΜΟΣ
- ΛΕΣΒΟΣ
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ
from Ειδησεις https://ift.tt/2wUyGNS
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου