Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: Σβήνουν οι ελπίδες στα συντρίμμια - Θρήνος για δεκάδες νεκρούς (pic)

Σεισμός στην Αλβανία: Σβήνουν οι ελπίδες στα συντρίμμια - Θρήνος για δεκάδες νεκρούς (pic)

Κάθε μέρα ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη στους ανθρώπους της γειτονικής χώρας.

Στο Δυρράχιο, ανασύρθηκαν νεκροί ακόμα τέσσερις άνθρωποι, συγκεκριμένα μια μητέρα με τα τρία παιδιά της (δύο δίδυμα δύο ετών και ένα επτάχρονο αγόρι), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 50. Οι 24 έχασαν τη ζωή τους στη Θουμάνε, 24 στο Δυρράχιο και 2 στο Κουρμπίν.

Η μητέρα και τα παιδιά της είχαν παγιδευτεί στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού όπου έμενε η οικογένεια τους, με τις σορούς να εντοπίζονται από Ιταλούς διασώστες, μετά από προσπάθειες ωρών. Μάνα και παιδιά καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.

Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας του 40χρονου Λάλα, παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.

Ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη, ο οποίος φαίνεται ότι γιατί ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του προφύλαξη.

albania 2

Συγκλονίζει η ιστορία που γράφτηκε κάτω από τα χαλάσματα για μια 9μελή οικογένεια στην Κνέτα του Δυρραχίου

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών η 32χρονη μητέρα βρέθηκε νεκρή αγκαλιά με τα δίδυμα παιδιά της, τα οποία ήταν μόλις 2 ετών, ενώ η 12χρονη κόρη της βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι. Ο μοναδικός επιζών της οικογένειας είναι ο 17χρονος γιος καθώς νεκροί βρέθηκαν επίσης ο πατέρας, η γιαγιά, η 8χρονη κόρη, η 22χρονη αδελφή της άτυχης 32χρονης.

Οι Ιταλοί διασώστες δούλευαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ενώ χθες βράδυ συνέχισαν να απομακρύνουν μπετόν, με τους Αλβανούς στρατιώτες να φτυαρίζουν τα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters.

Από την άλλη, πληθαίνουν οι καταγγελίες για αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το χάος, κάνοντας πλιάτσικο σε σπίτια και προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα προφασιζόμενοι πως συγκεντρώνουν λεφτά για τους πληγέντες, με την αστυνομία ήδη να έχει προχωρήσει σε σύλληψη άνδρα που «συγκέντρωνε χρήματα για τους σεισμοπαθείς».

Ο πιο φονικός σεισμός στην Αλβανία μετά το 1979

Ο σεισμός της Τρίτης 26 Νοεμβρίου, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και στη νότια Ιταλία. Το 1979, 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ ήδη αυτές τις τρεις ημέρες ο αριθμός των νεκρών τους έχει ξεπεράσει κατά δέκα άτομα.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων πάνω από 5 Ρίχτερ, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες.

Αρκετές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία. Η Ρουμανία, Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.

Στην Θουμάνε, οι έρευνες διακόπηκαν, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 24 νεκρούς. Έχουν εντοπιστεί τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η Αλβανία σε κατάσταση ανάγκης

Η κυβέρνηση Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε, ενώ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.



from Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2XWU920
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου