Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Έτοιμο το λάδι από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της Ιεράπετρας

Με καλή παρέα και καλή διάθεση πραγματοποιήθηκε χθες η άλεση και η παραγωγή ελαιολάδου από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της Ιεράπετρας που έχουν καταγραφεί από τον Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακό 18 και 19 Νοεμβρίου είχε γίνει το μάζεμα των ελιών από τις περιοχές Καββούσι, Παχιά Άμμος, Βασιλική – Μοναστηράκι, Κάτω Χωριό, Κεντρί, Ορεινό, Σχινοκάψαλα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Ιωάννης, Μύρτος, Μακρυλιά, Καλαμαύκα, Χριστός και Γδόχια.

Aποτέλεσμα είναι 350 κιλά ελαιολάδου που αλέστηκαν με τη μέθοδο της ψυχρής εκθλιψης και πρόκειται να τυποποιηθούν σε σε συλλεκτικές συσκευασίες του 0,5 λίτρου . Κάθε συσκευασία θα φέρει αρίθμηση και θα συνοδεύεται από φυλλάδιο με φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου, αναφέροντας διαστάσεις, τοποθεσία και όνομα παραγωγού ή διαχειριστή. Επίσης στο έντυπο που είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πάνω από 200 ελαιόδεντρα στο Δήμο Ιεράπετρας. Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 700 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.

(Visited 10 times, 10 visits today)

The post Έτοιμο το λάδι από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2hUzICq
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου