Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΕΑΣ Ιεράπετρας: Δυσάρεστη έκπληξη οι μειώσεις και κατασχέσεις επιδοτήσεων

Σε μία δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, τα προβλήματα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές μειώσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), σε αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν οι αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών.

Τόσο η μείωση των επιδοτήσεων -που αγγίζει ακόμα και το 8,5%- όσο και οι ‘παράνομες’ κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν αναγκαία τη ρύθμιση για το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και την σύνταξη νέου Εθνικού φακέλου για τον τρόπο κατανομής τους.

Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»

Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.

ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

The post ΕΑΣ Ιεράπετρας: Δυσάρεστη έκπληξη οι μειώσεις και κατασχέσεις επιδοτήσεων appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2iQpfb1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου