Πέρασε ένας χρόνος, από τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι πρόωρες επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης από την τότε κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είχαν δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα, καθώς έφθασε στο σημείο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τα σχετικά διατάγματα και οι επιλογές αυτές να ακυρωθούν.
Ενα χρόνο μετά, η κυβέρνηση δρομολόγησε ήδη τις προβλεπόμενες διαδικασίες για επιλογή νέου προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρουσιάζει την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο τους υποψηφίους ανώτατους δικαστικούς, που θεωρητικά και ουσιαστικά έχουν τη δυνατότητα να επιλεγούν για τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.
Από την παρουσίαση των υποψηφίων, προκύπτει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί θεσμικά στις επικείμενες επιλογές, με βάση τη δικαστική επετηρίδα σε συνάρτηση με στοιχεία αξιοκρατίας και ικανότητας.
Αλλωστε, παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναλάβει πρακτικές που είχε με σφοδρότητα καταδικάσει, όταν ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να ακολουθήσει άλλες που κατά κόρον έχουν αποδοκιμαστεί στο παρελθόν για αναξιοκρατικές επιλογές, που μόνον βλάβες στον θεσμό της Δικαιοσύνης έχουν επιφέρει.
Στις επικείμενες επιλογές, η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα καθώς εκτιμά, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, πέραν όλων των άλλων, την ανάγκη συμβολής της Δικαιοσύνης στην οικονομική ανάταξη της χώρας και στη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πιθανότητα επιλογής για τη νευραλγική θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, της σημερινής αντιπροέδρου Ειρήνης Σαρπ εμφανίζεται ως η πλέον ισχυρή, καθώς η Ειρήνη Σαρπ είναι πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, είναι μία από τις σημαντικότερες δικαστικές προσωπικότητες και η επιστημονική της κατάρτιση αποτελεί στοιχείο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί.
Για έναν χρόνο
Αν τελικώς, όπως όλα δείχνουν η Ειρήνη Σαρπ είναι η νέα πρόεδρος του ΣτΕ, θα παραμείνει στην ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου, μόνον για έναν χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2021 αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα (67 χρόνια) για τους ανώτατους δικαστές και τότε η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να επιλέξει και πάλι πρόεδρο για το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πάντως, πέραν της κ. Σαρπ που φέρεται ως αδιαμφισβήτητη επιλογή, ως υποψήφιοι στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν και οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος, ανώτατοι δικαστικοί που ο καθένας έχει ικανότητες, κατάρτιση και εμπειρία.
Γυναίκα το φαβορί και για τον Α.Π.
Γυναίκα όπως όλα δείχνουν θα επιλέξει η κυβέρνηση και για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς η αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, που είναι πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί και αν επιλεγεί, επίσης θα έχει ένα χρόνο θητείας στην προεδρία του Αρείου Πάγου, καθώς αποχωρεί –και αυτή– του χρόνου τον Ιούνιο. Η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι ήδη τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος, θεωρείται ικανή δικαστικός, ενώ γυναίκες είναι και όλες οι υποψήφιες που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη που είχαν επιλεγεί πέρυσι τέτοιο καιρό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Αρείου Πάγου και τη θέση του Εισαγγελέα στο ανώτατο δικαστήριο, αντίστοιχα, και τις οποίες ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας τηρώντας την επετηρίδα δεν τις εξαίρεσε της προεπιλογής.
Επίσης, υποψήφιες για την προεδρία του Α.Π. είναι και οι αντιπρόεδροι, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα, όλες, όπως και οι Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη ικανές και με εμπειρία ανώτατες δικαστικοί.
Η επιλογή της κυβέρνησης, πάντως, για νέο πρόεδρο σε ΣτΕ και Α.Π., αναμένεται να γίνει προς το τέλος Ιουνίου και λίγο πριν αποχωρήσουν ο Αθανάσιος Ράντος από την προεδρία του ΣτΕ και ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης από τον Αρειο Πάγο, που αν και έμειναν λίγο χρόνο στο τιμόνι των ανώτατων δικαστηρίων, εντούτοις αφήνουν ανεξίτηλο στίγμα κατά τη μακρά και επιτυχημένη δικαστική τους διαδρομή.
Εκτός όμως από τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας σε ΣτΕ και Α.Π. η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει και πέντε νέους αντιπροέδρους στον Α.Π., καθώς αποχωρούν πολλοί ανώτατοι δικαστές, ενώ θα υπάρξει και μία κενή θέση στην αντιπροεδρία του ΣτΕ, αν τελικώς επιλεγεί για πρόεδρος η Ειρήνη Σαρπ.
Ομως οι μαζικές αποχωρήσεις που σημειώνονται φέτος στον Α.Π., όπου φεύγουν συνολικά οι μισοί αρεοπαγίτες, 24 τον αριθμό, δημιουργεί προβληματισμό τόσο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης όσο και στην κυβέρνηση από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προθυμία ανώτατων δικαστικών για να επιλεγούν ως νέοι αρεοπαγίτες.
Το γεγονός αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες και πρωτίστως στο ότι στον Α.Π. υπάρχει πολλή δουλειά, ενώ τα χρήματα που παίρνει ένας δικαστικός από τη θέση του προέδρου Εφετών ή του αρεοπαγίτη είναι τα ίδια.
Αποχωρήσεις όμως αναμένονται και από την Εισαγγελία του Α.Π. στο τέλος Ιουνίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 67 ετών, καθώς αποχωρούν δύο αντεισαγγελείς, οι Δ. Δασούλας και Π. Μπρακουμάτσος και θα επιλεγούν δύο εισαγγελείς εφετών για τις θέσεις που θα μείνουν κενές. Οι επιλογές αυτές γίνονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Α.Π.
from Ειδησεις https://ift.tt/2ZZTcsM
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου