Μία σειρά εργασιακών αλλαγών προωθεί το Υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας ανοίγει όλα τα εργασιακά θέματα, με αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ψήφιση του σχεδίου νόμου ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας και του ψηφιακού ωραρίου.
Στο πλαίσιο αυτό αυστηροποιείται όλο το εργασιακό πλαίσιο μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των παραβατικών συμπεριφορών. Παράλληλα θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κάτω από την «ομπρέλα» του ILO για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασίζεται στους παρακάτω άξονες προτεραιότητας:
α) Στην ενοποίηση των επιμέρους λειτουργιών, καθώς και στην ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
β) στην κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου
γ) στην ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία
δ) στη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. για τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.
Ψηφιακό ωράριο
Το ψηφιακό ωράριο εργασίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.
Έτσι με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.
Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.
Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ II. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
Κατώτατος μισθός
Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το 2020 και γι αυτό το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης και Επικαιροποίησης του 1ου σχεδίου Κωδικοποίησης Εργατικού Δικαίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φτάσει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας.Έτσι θα μελετηθεί αν μπορεί από φέτος ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί γύρω στο 4-5%,δηλαδή να αυξηθεί από 26 ως 32 ευρώ.
Μια τέτοια απόφαση, θα αυξήσει προς τα πάνω τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι πιθανή η υπογραφή και περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Επικαιροποίησης του 1ου σχεδίου Κωδικοποίησης Εργατικού Δικαίου που συστήθηκε θα εξετάσει μεταξύ άλλων θέματα όπως συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατο μισθό καθώς και όλες τις εργασιακές ρυθμίσεις. Καλείται μέχρι τις 10 Φεβρουάριο να καταθέσει την Έκθεση της αναφορικά με τις απαιτούμενες συμπληρώσεις και προτάσεις που κρίνονται αναγκαίες.
Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία, που έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2020 και θα κάνει τις εισηγήσεις της στον υπουργό Εργασίας για βελτιωτικές κινήσεις.
Τριετίες
Εντός του πρώτου 4μήνου του 2020 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχές Δεκεμβρίου στο Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Με την απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Συγκεκριμένα εφόσον η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.
Λευκό μητρώο επιχειρήσεων
Ακόμη καθιερώνεται το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων που θα είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών. Στο Λευκό Μητρώο θα εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν τεκμηριωμένα συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οσοι εργοδότες εγγράφονται στο Λευκό Μητρώο θα έχουν ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.
from Ειδησεις - Dikaiologitika News https://ift.tt/2uI13NY
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου