Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

4 περιστατικά με ελονοσία στην Ιεράπετρα το 2016 -Aπαντήσεις απο ΚΕΕΛΠΝΟ και Περιφέρεια για την περιοχή

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει και στην Ιεράπετρα, στοιχεία που δείχνουν διαδοχικά περιστατικά ελονοσίας σε μετανάστες της περιοχής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στην Κρήτη, το 2015 και 2016, έχουν εντοπιστεί 8 περιστατικά που έχουν διαγνωστεί με ελονοσία. Τα 6 από αυτά αφορούν σε μετανάστες-εργάτες γης στην περιοχή της Ιεράπετρας (4 το 2016 και 2 το 2015) και τα άλλα δύο σε ταξιδιώτες σε Ρέθυμνο και Χανιά το 2015.

Όπως αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νικόλαος Καμπάνης όλα τα περιστατικά στην Ιεράπετρα αφορούν μετανάστες που είχαν ταξιδέψει και προσβληθεί στην χώρα τους και δεν καταγράφεται εγχώριο κρούσμα. Τα περιστατικά αρχικά διαγνώστηκαν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο του Ηρακλείου, οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν χωρίς να υπάρξει πρόβλημα τόσο στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχει καταγραφή για εγχώρια μετάδοση της νόσου στην Ιεράπετρα και γενικότερα στην Κρήτη.

Ο κ. Καμπάνης τόνισε πως σε όλη την Κρήτη υπάρχουν κέντρα εντομολογικής επιτήρησης με τους ελέγχους να είναι συχνότεροι σε περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως η Ιεράπετρα. Έχουν τοποθετηθεί εντομοπαγίδες στις οποίες συλλέγονται κουνούπια ανά δέκα μέρες και μέχρι σήμερα στην Ιεράπετρα δεν έχει βρεθεί κάποιο κουνούπι που να μεταφέρει τον ιό της ελονοσίας. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να γίνονται πιο εντατικά οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Στην Ιεράπετρα, μετά τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν ήρθε ειδικό κλιμάκιο από το Ηράκλειο για να ενημερώσει τους μετανάστες που μένουν στην περιοχή ώστε να μπορούν να προφυλαχτούν αποτελεσματικά, ενώ μοιράστηκαν και φυλλάδια στις γλώσσες τους.

Ο κ. Καμπανής τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα «καραντίνας» της περιοχής και περιορισμού της αιμοδοσίας όπως έχει γίνει σε 8 Δήμους της Ελλάδας οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 08/08 θεωρούνται «επηρεαζόμενες περιοχές από την ελονοσία».

Το Ράδιο Λασίθι επικοινώνησε και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σύμφωνα με όσα μας είπε η υπεύθυνη του γραφείου επιστημονικών συνεργατών του Προέδρου, κ. Αγορίτσα Μπάκα, στην Ιεράπετρα με βάση τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν τίθεται θέμα να ενταχθεί η περιοχή ως επηρεαζόμενη από ελονοσία, αφού αυτό προβλέπεται να γίνει μόνο αν εκδηλωθεί εγχώριο κρούσμα, δηλαδή να προσβληθεί κάποιος στην Ιεράπετρα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Η κ. Μπάκα τόνισε πως τα προληπτικά μέτρα απέναντι στα κουνούπια είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση, ενώ όσοι απασχολούν εργάτες γης θα πρέπει να τους προτρέπουν να εξετάζονται ακόμα κι αν διαπιστώσουν μια απλή αδιαθεσία ενώ θα πρέπει να φροντίζουν και για τις συνθήκες διαβίωσης τους και την ασφάλειά τους από τα κουνούπια τοποθετώντας σίτες στα παράθυρα, αν δεν υπάρχουν, για παράδειγμα.

Τόνισε επίσης πως η ελονοσία δεν μεταδίδεται εύκολα και άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο μέσω των κουνουπιών που έχουν τσιμπήσει κάποιον που ήδη πάσχει, ενώ ανέφερε πως το συγκεκριμένο είδος ελονοσίας στο οποίο αφορούν οι περισσότερες διαγνώσεις στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ και έχει εύκολη αντιμετώπιση με δύο διαφορετικά φάρμακα.

Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Λασιθίου το μεσημέρι της Τρίτης. Διαβάστε αναλυτικά:

«Κατόπιν της ανακοίνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους Δήμους στους οποίους απαγορεύτηκε η αιμοδοσία λόγω αύξησης των κρουσμάτων ελονοσίας αλλά και της έκτασης που δόθηκε στο θέμα από δημοσιεύματα που αναφέρουν εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Λασιθίου και η Επιτροπή Ελέγχου του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για το 2016 επιθυμούν να ενημερώσουν τους πολίτες για τα εξής:

 

  • Το φαινόμενο εμφάνισης μεμονωμένων κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή της Ιεράπετρας δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο ούτε έκτακτο. Στο πέρασμα των ετών λόγω του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών από χώρες που ενδημεί η νόσος διαγιγνώσκονται ασθενείς με ελονοσία. Τα κρούσματα αυτά είναι κατά βάση εισαγόμενα, δηλαδή δεν έχουν χαρακτηριστεί ως εγχώρια σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας
  • Η μετάδοση της ελονοσίας γίνεται ΜΟΝΟ μέσω του ανωφελούς κουνουπιού. Τα αποτελέσματα της εντομολογικής επιτήρησης ΔΕΝ έχουν δείξει μέχρι σήμερα ύπαρξη πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους στην Ιεράπετρα
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τα πρόσφατα δελτία τύπου και τις συνακόλουθες οδηγίες ΔΕΝ κατατάσσει την ΠΕ Λασιθίου, άρα ούτε και τον Δήμο Ιεράπετρας, στις περιοχές υψηλού κινδύνου
  • Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2016 μέχρι τώρα πραγματοποιείται σταθερά και χωρίς προβλήματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε εγκαίρως και μεταξύ των προγραμμάτων του έτους 2015 και του 2016 είχε πραγματοποιηθεί ενδιάμεση εφαρμογή
  • Η ΠΕ Λασιθίου έχει ήδη προβλέψει τόσο με κατοχύρωση κονδυλίων όσο και από πλευράς οργάνωσης και προετοιμασίας επιπλέον εφαρμογή ακμαιοκτονίας εφόσον και όταν απαιτηθεί από τυχόν αλλαγή στον πληθυσμό των ειδών των κουνουπιών στην περιοχή

 

Καλούμε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, και να βοηθήσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, τηρώντας τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών:

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

  • Απομάκρυνση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν βρόχινο νερό από την αυλή σου.
  • Καθαρισμός των φύλλων από τα λούκια της βροχής, φρεάτια και αυλάκια.
  • Κάλυψη με σίτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τα πιατάκια των γλαστρών και των βάζων.
  • Άδειασμα κάθε 4-5- ημέρες των δοχείων με λιμνάζοντα νερά (βαρέλια, κουβάδες, λεκάνες, καροτσάκια, πιατάκια γλαστρών κτλ).
  • Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.
  • Φύλαξη των δοχείων νερού που δεν χρησιμοποιούνται γυρισμένων ανάποδα.
  • Τακτικό κούρεμα του γκαζόν στον κήπο.
  • Τακτικός καθαρισμός του κήπου από τα ξερά κλαδιά και τα άγρια χόρτα.
  • Επιδιόρθωση υδροσωλήνων που έχουν διαρροή νερού.
  • Τακτικός καθαρισμός του νερού στις ποτίστρες των ζώων.
  • Συχνός καθαρισμός στους στάβλους των ζώων.

 

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Πώς αποφύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

  • Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα
  • Με χρήση ανεμιστήρων οροφής ή κλιματιστικών
  • Με τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων
  • Με την ένδυση με ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
  • Αποφυγή, εάν είναι εφικτό, εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

 

Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα σας ενημερώνουμε έγκυρα με νέα δελτία τύπου όταν αυτό απαιτείται όπως άλλωστε πράττουμε από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος.

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στα τηλέφωνα:

  1. κα. Λιόλιου Ελένη: 2841340521
  2. κα. Φανουράκη Ευαγγελία: 2841340384
  3. κ. Κεφαλούκος Εμμανουήλ: 2841340429»

 

 

The post 4 περιστατικά με ελονοσία στην Ιεράπετρα το 2016 -Aπαντήσεις απο ΚΕΕΛΠΝΟ και Περιφέρεια για την περιοχή appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2bwNIcQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου