Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός μαραθώνιος για αποκλιμάκωση της έντασης - Στο τραπέζι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αρχείο/Eurokinissi

Η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας τα τεθεί επί τάπητος σήμερα 28/8 το πρωί, στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο.

Η Αθήνα αναμένει από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία. Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην ειδικη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών: Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο προτείνονται σχετικές πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βερολίνο.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αννέτ Καρενμπάουερ, σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία για Navtex

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χθες ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.

Η Αθήνα απαντά και με αντι-NAVTEX

Την ίδια ώρα η Αθήνα απάντησε εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα. Με μια νέα NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι και διά της οποίας παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου. Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Με δηκτικό τρόπο σχολίαζαν διπλωματικές πηγές τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του ερευνητικού, σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις από σήμερα 27/08 έως και την 1/09.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης η Τουρκία είχε ανακοινώσει μια ακόμη NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

Νέα τουρκική NAVTEX -Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Την συνέχιση των προκλήσεων είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis και ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες». Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

«Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες.
Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

 



from Ειδησεις https://ift.tt/3gAC2a2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου