Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ - Τι γίνεται με την αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ - Τι γίνεται με την αναστολή συμβάσεων εργασίας

Χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας αγωνιούν αν δικαιούνται να πάρουν τα 800 ευρώ και αν μπορεί η επιχείρηση που εργάζονται να τους βγάλει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Το Dikaiologitika News έχει δεχθεί πολλά μηνύματα αναγνωστών για το αν μπορούν να βγουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας και αν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν λήξει πριν την αναστολή της σύμβασης εργασίας δεν δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επίσης δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ και όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με τηλεργασία.

Αναλυτικότερα για τις περιπτώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου διακόπτονται για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας είτε αφορά επιχείρηση που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών και συνεχίζονται για όσο διάστημα υπολείπεται μετά την αναστολή.

Οι εργαζόμενοι που έχουν πάνω από μια σύμβαση εργασίας και έχουν αναστολή των συμβάσεων τους, για παράδειγμα και στους δύο εργοδότες τότε πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη. Στην περίπτωση που ο ένας εργοδότης από τους δύο δεν κάνει αναστολή και πληρώνεται κανονικά ο εργαζόμενος τότε δεν δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Οι δυμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020 μπορούν να τίθενται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας για επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται μετά την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής τους.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και κατ’ επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις - εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID-19, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ακόμη οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, και των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.



from Ειδησεις https://ift.tt/2UvLl34
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου