Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Ή τώρα ή ποτέ»

Μήνυμα ανατροπής του παλαιού κομματικού συστήματος, ενός πολιτικού σεισμού που έχει ανάγκη η χώρα, έστειλε από τη Σπάρτη ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας σε μια γεμάτη αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα εξαιτίας ενός άθλιου δικομματισμού που φτιάχτηκε με υλικά του παρελθόντος.

«Ή θα εμφανιστεί πριν από τις επόμενες εκλογές μια άλλη λύση που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα ή θα φτιαχτεί ένας δικομματισμός ο οποίος από τη μία θα είναι το αστικό κόμμα με τα χαρακτηριστικά της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη κι από την άλλη θα είναι ένα κόμμα του εθνολαϊκισμού το οποίο κατ’ επίφαση θα λέγεται Αριστερά.

Εμείς τώρα πρέπει να δυναμώσουμε και να αρπάξουμε, με μεγάλο σεβασμό, την ευκαιρία που μας δίνει η ανεπάρκεια τόσο της κυβέρνησης όσο και της Δεξιάς. Να εμφανιστούμε ανανεωμένοι ηθικά και πολιτικά.

Εάν τώρα δεν κάνουμε αυτή την κίνηση, δεν θα χάσει μόνο η παράταξη, θα χάσει και η Ελλάδα. Η πατρίδα μας, εάν εμείς δεν πετύχουμε, η εκτίμηση μου είναι ότι θα γίνει ένα αποτυχημένο κράτος ανατολικού τύπου. Να πιστέψουμε ότι η παράταξη έχει ξανά τη δυνατότητα να γιγαντωθεί, να δυναμώσει και να παίξει έναν εθνικό ρόλο.

Ο στόχος μου είναι να πετύχω να διευρύνω τα όρια της παράταξης και προς την αριστερά και προς τη δεξιά και ιδιαίτερα προς τις κοινωνικές τάξεις που δεν αντέχουν, που ασφυκτιούν».

Είπε ακόμη ότι ο εκσυγχρονισμός που χρειάζεται η χώρα είναι αυτός «που θα καταλάβει ο φτωχός άνθρωπος παντού πως οι αλλαγές που προτείνουμε για την οικονομία και το κράτος θα είναι το όπλο του απέναντι στην εγχώρια ολιγαρχία. Να καταλάβει ότι το σημερινό καθεστώς της στασιμότητας ευνοεί αυτούς που έχουν πολλά χρήματα».

Αναφορικά με το πώς πρέπει να είναι η νέα Κεντροαριστερά τόνισε την ανάγκη να εμφανιστεί κάτι καινοτόμο.

«Στην πλάτη της παράταξής μας παίχτηκαν πολλά παιχνίδια, δυστυχώς κι εκ των έσω. Φθάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε εμείς για όλα, να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας που μπορεί να έχει και λάθη αλλά έχει μια τεράστια προίκα για τον τόπο. Εμείς πρέπει να κάνουμε σοβαρό θεσμικό κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά του, στον τρόπο λήψης απόφασης. Θα δείξει στο λαό ότι αλλάζει.

Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να είναι πρωτοπόρα και σε επίπεδο ευρωπαϊκό και σε επίπεδο εθνικό. Πρέπει να ξαναβρούμε τις ιδέες που θα αγκαλιάσουν ξανά τον άνθρωπο, που θα μιλούν για τον άνθρωπο και μια ζωή με ευημερία που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Επίθεση

Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κατ’ επίφαση Αριστερά που εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας αλλά και στην ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε την εξαπάτηση του λαού από τον Τσίπρα.

«Ήταν μια κηλίδα για τη δημοκρατία μας. Υπάρχει αφρικανικό κράτος που κάνει δημοψήφισμα κορυφαίου εθνικού ζητήματος σε 5 εργάσιμες μέρες;

Το λέω αυτό γιατί ως λαός πάσχουμε από μιθριδατισμό. Έλα μωρέ, θα περάσει κι αυτό. Και σιγά – σιγά συμβιβαζόμαστε με μια άθλια πραγματικότητα.

Μιλώντας για την περίπτωση της taxibeat αναρωτήθηκε αν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να στηρίζει δήθεν ο πρωθυπουργός την καινοτομία και από την άλλη να βάζει εμπόδια «επειδή ένας εκπρόσωπος του βαθέως συστήματος της Δεξιάς του σκληρού καραμανλισμού δεν καταλαβαίνει ότι ο κόσμος πάει παρακάτω».

Ελλάδα και Ευρώπη

Περιγράφοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη τόνισε ότι είναι ένα ασφαλές γήπεδο με τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που έχουν πληγεί, αλλά και για το πώς πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Ένωση.

«Αν εμείς οι σοσιαλδημοκράτες δεν δούμε μακροπρόθεσμα πού πάει ο δυτικός κόσμος, αυτό που θα ζήσουμε θα είναι ένας πολύ άσχημος εφιάλτης. Την Τρίτη συζητάμε στο Στρασβούργο το Brexit κι έχουν κοπεί τα πόδια των Βρετανών διότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως ένας λαός πείστηκε από δυο εθνολαϊκιστές να φθάσει στο σημείο να μπει σε τέτοια εθνική περιπέτεια. Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον με το σημερινό μοντέλο της διακρατικής Ευρώπης. Πρέπει να πάμε σε μια σκληρή πολιτική ενοποίηση. Τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι και σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας.

Ήπιος προστατευτισμός στην οικονομία. Το ΔΝΤ έξω από την Ευρώπη. Να κάνουμε δικό μας ταμείο το ESM με δημοκρατικό έλεγχο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και βέβαια κοινή φορολογική πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαίο φορολογικό κανόνα. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται».



from Cretapost.gr http://ift.tt/2xNK3Fa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου