Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Μην αποκλείετε την Ελλάδα» συμβουλεύουν τους επενδυτές οι οικονομολόγοι

Αναλυτές και οικονομολόγοι συστήνουν στους επενδυτές να μην «εξαιρούν την Eλλάδα» από τις αποφάσεις τους, αν αναζητούν υψηλές αποδόσεις, σύμφωνα με έρευνα του CNBC. «Αν κάποιος αναζητά επένδυση με μεγαλύτερο ρίσκο η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου οι περισσότερες από τις καλές ειδήσεις έχουν ήδη ‘τιμολογηθεί’, οι ελληνικές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις» συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, τονίζουν οι οικονομολόγοι. Πλέον γίνεται συχνή αναφορά σε αυτές τις χώρες, ως παραδείγματα όπου επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει το άρθρο του CNBC.

Δεδομένης της ανάκαμψης τους, το CNBC απευθύνθηκε σε οικονολόγους και αναλυτές επενδυτικής στρατηγικής για το ποιες αυτές τις χώρες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για επενδύσεις.

«Μην αποκλείετε την Ελλάδα»

Στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές να μην την εξαιρούν από τους σχεδιασμούς τους, όταν εστιάζουν σε τοποθετήσεις με μεγαλύτερα ρίσκα και δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις.

«Αν κάποιος αναζητά επιλογές με περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των καλών ειδήσεων έχει ήδη τιμολογηθεί, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις», εκτιμά ο Ken Wattret, ανώτατος οικονομολόγος στην TS Lombard για την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει διαγράψει μια πολύ καλή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η ευρωζώνη είναι και πάλι ευνοϊκή απέναντί της και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις λίγες αγορές της ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ», εξήγησε ο Ian Harnett, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Absolute Strategy.

«Έχει επίσης δει την οικονομία της να κερδίζει από μια τεράστια προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία» προσθέτει, αλλά προειδοποεί «Ωστόσο, οι εκδόσεις χρέους εκκρεμούν και τυχόν αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει βαθιά την οικονομία και τις αγορές».

Ισπανία: το ασφαλές στοίχημα

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η οικονομία της θεωρείται «ασφαλές στοίχημα» από τους παρατηρητές των αγορών για τις επενδυτικές ευκαιρίες. Ο Wattret κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη» ανάκαμψη, κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στην έγκαιρη διάσωση του τραπεζικού τομέα και στην επιτυχία της χώρας στην εύρεση νέων αγορών για εξαγωγές.

Ωστόσο, ο Harnett επεσήμανε πως η ελκυστικότητα της ισπανικής αγοράς φθίνει. «Η Ισπανία έχει αποδώσει καλά αυτή τη χρονιά, αντανακλώντας ένα βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον – αλλά έχει δώσει κάποια από αυτά πίσω, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ‘κλειδώσουν’ κάποιο κέρδος μετά τις εξελίξεις στην Κορέα» ανέφερει και πρόσθεσε «Το γεγονός ότι αυτή είναι η πιο ρευστή αγορά από τις τέσσερις εξαταζόμενες (Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) είναι ίσως εξίσου σημαντικό με οποιονδήποτε μακροοικονομικό παράγοντα», δήλωσε.

Ιρλανδια: Σύννεφο αβεβαιότητας από το Brexit

Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει δώσει τέλος σε μια «χαμένη δεκαετία», υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Η χώρα βρίσκεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σε πορεία ραγδαίας ανάπτυξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι

μετά την καταγραφή μερικών από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, η Ιρλανδία πρόκειται να δει πλήρη απασχόληση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, παραμένουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της, σημειώνει ο Wattret, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις του Brexit και το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης.

Πορτογαλία: Μπορεί να είναι η έκπληξη

Η Πορτογαλία φαίνεται πως έχει εκπλήξει πολλούς αναλυτές με την οικονομική της ανάπτυξη. Οι ειδικοί τονίζουν πως το γεγονός ότι η χώρα περνά αυτή τη στιγμή σχετικά απαρατήρητη μπορεί να κρύβει «θετικές δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον Harnett, «συνολικά, η πορτογαλική αγορά έχει πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις άλλες τέσσερις (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία) και υφίσταται τον λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο από άλλους παράγοντες».

Πάντως η χώρα εξακολουθεί να έχει χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας αλλά και υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Αυτά εγείρουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της, ιδιαίτερα όταν συνυπολογίσει κανείς τις προσδοκώμενες ανόδους επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ιταλία: Να είστε προσεκτικοί

Τέλος, οι οικονομολόγοι δεν ξεχνούν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ίσως μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη σταθερότητα του μπλοκ.

Η χώρα αναπτύσσεται με πιο βραδύ ρυθμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ έχει υψηλά επίπεδα χρέους: «Υπάρχει μια γιγαντιαία ποσότητα μη εξυπηρετούμενων δανείων» στην Ιταλία, επιβεβαιώνει ο Erik Jones, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Η οικονομική ανάκαμψη λαμβάνει χώρα με πολύ αργό ρυθμό … (και) υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα με τις επερχόμενες γενικές εκλογές», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς αναμένονται αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ στοιχεία που συνέλεξε η TS Lombard καταδεικνύουν ότι μεταξύ όλων των οικονομιών της περιφέρειας, η Ιταλία είναι η μοναδική όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί μετά το 1999.
tovima.gr



from Cretapost.gr http://ift.tt/2vKlbdo
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου