Στο κοινό συμπέρασμα ότι το σωφρονιστικό σύστημα πάσχει και πρέπει να αλλάξει, αλλά και στο ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, κατέληξαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που συζήτησαν σήμερα για το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα έτη 2018-2020.
Παράλληλα, συμφώνησαν πάνω άξονες που πρέπει να στηριχθεί ένα εκσυγχρονισμένο σωφρονιστικό σύστημα, τους οποίους θα καταγράψουν στην έκθεση με τις προτάσεις και τα συμπεράσματά τους, η οποία θα αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στόχοι της νέας σωφρονιστικής πολιτικής, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μεταξύ άλλων:
Έκτιση των ποινών με σεβασμό στον άνθρωπο, υποστήριξη του κρατουμένου μετά την αποφυλάκισή του, ασφάλεια κρατουμένων και προσωπικού, πρόληψη νεανικής παραβατικότητας, καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, εκσυγχρονισμό υποδομών, μείωση υπερπληθυσμού.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή έδωσε έμφαση στην μέριμνα για τους ανήλικους κρατούμενους, προτείνοντας να επιβραβεύεται η προσπάθεια για φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με χορήγηση αδειών, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα.
Για εξαιρετικά θετικά μέτρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «απέχει πολύ να πούμε ότι σήμερα οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς στις φυλακές» και έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της επανένταξης των κρατουμένων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, έδωσε έμφαση στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων και στην ενίσχυση της πρόνοιας για τους ανήλικους, στόχοι, όπως είπε, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί βάρος για το ποια αδικήματα πρέπει να αποποινικοποιηθούν.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε λόγο για αξιέπαινη πρωτοβουλία, αλλά και εκκωφαντική αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η οποία όπως είπε, «βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της αστυνομίας» και τόνισε την ανάγκη μείωσης του υπερπληθυσμού και τη δημιουργία νέου τύπου καταστημάτων.
«Αν δεν συνδέσουμε το σωφρονιστικό σύστημα με τον ποινικό κώδικα, δεν μιλάμε για στρατηγικό σχέδιο» υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Θεοδώρου.
Άμεσα μέτρα βελτίωσης των φυλακών και διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος, πρότεινε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη.
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, έδωσε έμφαση στους ανήλικους κρατούμενους, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα για την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου σε σχέση με τις αποφυλακίσεις βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες αποφυλακίσεις και μη εξορθολογισμό των ποινών, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σημείωσε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου επέτρεψε σε κάποιους να αποφυλακιστούν και να διαπράξουν βαρύτατα εγκλήματα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου Παρασκευόπουλου, που όπως είπε, είναι το μόνο που έχει ως προμετωπίδα η κυβέρνηση, ενώ κακούργοι διαπράττουν πολλά περισσότερα αδικήματα και πρόσθεσε ότι αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι ας ζητήσουν τη γνώμη των οικογενειών των θυμάτων τους.
Απαντώντας στη κριτική των βουλευτών της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αντέτεινε ότι με το νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και επί πολλά χρόνια δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργίου, και «τα σπασμένα πληρώνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης» όπως είπε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, υπεραμύνθηκε του νόμου Παρασκευόπουλου και καταλόγισε ιδεοληψίες στους βουλευτές της ΝΔ.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να τα βάζουμε με το νόμο Παρασκευόπουλου, για κάποιον εγκληματία που βγήκε από τη φυλακή, αλλά να εξετάσουμε γιατί η τριμελής επιτροπή του έδωσε άδεια.
parapolitika.gr
from Cretapost.gr http://ift.tt/2snfjp8
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου