Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ενυδρείο Κρήτης: Ακίνδυνο το εξωτικό σαλιγκάρι που εμφανίστηκε στα νερά της Ιεράπετρας

Άλλο ένας επισκέπτης που ταξίδεψε από τη Διώρυγα του Σουέζ έκανε την εμφάνισή του στα νερά της Ιεράπετρας. Σε αντίθεση όμως με τους λαγοκέφαλους και πιο πρόσφατα τα λεοντόψαρα, αυτή τη φορά το θαλάσσιο σαλιγκάρι χωρίς κέλυφος (γυμνοβράγχιο) που έκπληκτοι αντίκρυσαν οι λουόμενοι στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας δεν προκαλεί ανησυχία αφού δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο είδος όπως διαβεβαίωσε στο Ράδιο Λασίθι ο βιολόγος του Ενυδρείου Κρήτης (Cretaquarium) Γιώργος Βαρδάνης.

Όπως είπε ο κ. Βαρδάνης το θαλάσσιο είδος αυτό το οποίο μεταφέρθηκε από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας στο Ενυδρείο Κρήτης είναι ένα γυμνοβράγχιο, που ζει στα νερά του Ινδικού Ωκεανού και έχει καταγραφεί από τις ακτές της Τανζανίας έως και την Ταϊλάνδη αλλά και στην Ερυθρά θάλασσα. Στη Μεσόγειο έχει περάσει  από τη Διώρυγα του Σουέζ και εντάσσεται και αυτό στους λεσεψιανούς μετανάστες, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

Οι επιστημονικές καταγραφές του είδους έχουν ξεκινήσει από το 2004 στη Σαλαμίνα, το 2008 βρέθηκε στα παράλια της Τουρκίας, το 2009 στο Ισραήλ και το 2010 στην Κύπρο, οπότε δεν πρόκειται για μια καινούρια καταγραφή όπως σχολίασε ο κ. Βαρδάνης.

Το γυμνοβράγχιο αυτό ζει σε βραχώδη σημεία ανάμεσα σε φύκια σε όρμους και προτιμά τα ρηχά νερά λόγω του φωτός και της αυξημένης θερμοκρασίας των υδάτων, και τρέφεται κυρίως με συγκεκριμένα είδη θαλάσσιων σφουγγαριών

Ο κ. Βαρδάνης επεσήμανε πως δεν πρόκειται για επικίνδυνο είδος, η παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν κάνει απίθανο το γεγονός να κάνει ξανά την εμφάνισή του, και αν τύχει να το δει κάποιος από κοντά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσει, μπορεί όμως να το θαυμάσει αφού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό είδος!

tumblr_o7y73hMQay1up362so1_1280

Exif_JPEG_PICTURE

The post Ενυδρείο Κρήτης: Ακίνδυνο το εξωτικό σαλιγκάρι που εμφανίστηκε στα νερά της Ιεράπετρας appeared first on Radiolasithi.gr.



from Radiolasithi.gr http://ift.tt/2b95oR3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου