Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Νίκος Ανδρουλάκης: Τέλος στο αρχηγικό κόμμα

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα κάνω μια τάση. Δεν θεωρώ ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να φτιάξουμε μια θεσμική παράταξη με εσωτερική δημοκρατία, μια ενιαία παράταξη, η οποία στο ιδρυτικό συνέδριο θα παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα».

Με τα λόγια αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε την πορεία του και τις θέσεις του για τον ενιαίο φορέα της δημοκρατικής παράταξης με βάση την εντολή που έδωσαν οι χιλιάδες ψηφοφόροι.

Μιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δ. Οικονόμου και τη Μ. Αναστασοπούλου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την τιμή που του έκανε ο κόσμος και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή, παρ’ ότι δεν έγινε προεκλογική εκστρατεία λόγω των δραματικών γεγονότων στη Δυτική Αττική.

«Για μένα έπρεπε η αναμέτρηση να πάει μια εβδομάδα μετά, να γίνει μια κανονική προεκλογική περίοδος ώστε να υπάρχουν δεσμεύσεις, να γίνει debate, να γίνει μια δημόσια συζήτηση», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να πει αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό ωστόσο «οι πολίτες θα είχαν περισσότερα δεδομένα για την επιλογή τους και θα είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή, ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε τη δεύτερη Κυριακή».

Μιλώντας για τις κινήσεις του μετά τις εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι παραμένει σταθερός στην παράταξη και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαφορετικού κόμματος.

«Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο μια αλλαγή στη θεσμική λειτουργία, να μην είμαστε ένα αρχηγικό κόμμα.

Τα κόμματα στην Ελλάδα αντί να είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας, είναι κύτταρα που υπονομεύουν τη δημοκρατία λόγω των εσωτερικών τους λειτουργιών. Εμείς πρέπει να εμφανίσουμε το πρώτο ευρωπαϊκό θεσμικό κόμμα που θα σέβεται τα μέλη του, το οποίο θα έχει μια ενιαία φωνή στην Βουλή, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά του, στον τρόπο λήψης απόφασης για να καταλάβουν οι πολίτες την αξία του καινούργιου».

Στην ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας με τόσα κόμματα και «στρατηγούς» και με τον ίδιο «νούμερο 2» ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Δεν αποδέχομαι το χαρακτηρισμό «νούμερο 2». Όλοι είμαστε ισότιμοι, είμαστε μια παράταξη προοδευτική που πρέπει να φτιάξει ένα ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ανατροπών. Η άποψή μου, κι αυτό θα έκανα εάν ηγούμουν, είναι να δείξουμε στον κόσμο μια μεγάλη αλλαγή. Η πρώτη αλλαγή είναι στη θεσμική λειτουργία. Να μην υπάρχει καμία δόση αρχηγικού κόμματος. Να υπάρχουν λειτουργίες τέτοιες που να αγκαλιάζουν όχι μόνο αυτούς που ήταν υποψήφιοι, όλα τα στελέχη και να είναι ένα ανοικτό κόμμα για να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι. Και το δεύτερο είναι η πολιτική. Πρέπει να ανατρέψουμε την κοινωνία της κληρονομικής ισχύος».

Και ανέφερε ένα προσωπικό παράδειγμα:

«Χθες στο γραφείο μου ήρθε ένας νέος άνθρωπος, 45-48 χρόνων και μου είπε ότι εγώ κατάφερα από μια φτωχή οικογένεια να σπουδάσω εγώ και η γυναίκα μου, να κάνουμε μεταπτυχιακά. Κάναμε βιογραφικό εκείνη την εποχή όπου θέλαμε σε όλη  την Ελλάδα, σπουδάσαμε ό,τι θέλαμε. Σήμερα το παιδί του δεν μπορεί να φύγει από την Πάτρα και να πάει στη Θεσσαλονίκη παρ’ όλο που είναι και οι δυο δημόσιοι υπάλληλοι. Και το δεύτερό του παιδί το ίδιο. Αυτό δείχνει ότι τα νέα παιδιά δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχε η δική μου και οι προηγούμενες γενιές. Αυτό λοιπόν είναι το στοιχείο της πολιτικής που πρέπει να αλλάξει.»

Ερωτώμενος για το αν θα συνεργαστεί με την κ. Γεννήματα τόνισε: «Με όλους θα συνεργαστώ. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει συνεργαστεί με όλους τους προέδρους. Τους τίμησα, τους τιμώ. Έκανα την κριτική μου».

Για το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι πρέπει να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2018 ενώ για τη μορφή που πρέπει να έχει ο φορέας ανέφερε: «Εμείς είχαμε δύο δρόμους. Ο ένας ήταν ο δρόμος της αυτοδιάλυσης των κομμάτων κι ο άλλος ήταν ο δρόμος της ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Αποφασίστηκε να πάμε στο δεύτερο δρόμο. Η ιταλική ΕΛΙΑ τι ήταν; Πολυκομματικός, πολυτασικός φορέας ο οποίος είχε ένα ενιαίο θεσμικό όργανο που δέσμευε τα κόμματα και τις τάσεις βάση σε μια πολιτική επιλογή. Με τον κ. Ντ’ Αλέμα πήρε ένα τεράστιο ποσοστό και σιγά σιγά μετεξελίχθηκε σε Partido Democratico, στο δημοκρατικό κόμμα της Ιταλίας που ήταν μια ενιαία παράταξη».

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το μήνυμα που ο ίδιος έστειλε ήταν για πολιτική ανανέωση. «Για μένα πρέπει το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί στην κοινωνία η εικόνα των στελεχών όλων των γενεών που δεν θα συμβολίζουν σε καμία περίπτωση το πελατειακό κράτος και τη δημαγωγία. Τα στελέχη που συμβολίζουν πελατειακό κράτος, κι έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό, πρέπει να πάνε στην άκρη και να εμφανιστεί κάτι καινούργιο, πραγματικά καινούργιο για να το αγκαλιάσει ο κόσμος».



from Cretapost.gr http://ift.tt/2zoEeR2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου