Join Us On Facebook

Join Us On Facebook

doreanlaxeio.gr

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

«Μπλε Φάλαινα»: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Συναγερμός έχει σημάνει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι Blue Whale Challenge αλλά και στο σύμπαν των γονέων.

Η ονομασία «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» προέρχεται από την απαίτηση των διαχειριστών του παιχνιδιού να χαράξουν οι συμμετέχοντες –συνήθως- έφηβοι μια φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι καθώς επίσης και να εκτελέσουν μια σειρά από «δραστηριότητες» που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους. Μετά από την ολοκλήρωση της κάθε «δραστηριότητας» θα πρέπει ο παίκτης να αποστείλει βίντεο ή φωτογραφίες ως απόδειξη. Όταν το παιχνίδι φτάνει στον τερματισμό, οι συμμετέχοντες πρέπει να προβούν στην τελική και μοιραία πράξη της αυτοκτονίας, την οποία καλούνται να καταγράψουν. Αν κάποιο άτομο αρνηθεί, οι διαχειριστές του παιχνιδιού προβαίνουν σε απειλές και εκβιασμούς εις βάρος του.

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν οι γονείς, τόσο ως προς τη διαδικτυακή συμπεριφορά των παιδιών, όσο και προς τη γενικότερη συμπεριφορά (είτε τρόμος προς την οθόνη, είτε ασυνήθιστα μεγάλη και εμμονική παραμονή μπροστά στον υπολογιστή). Ο εμπνευστής της Μπλε Φάλαινας, ένας νεαρός Ρώσος 23 ετών ονόματι Φίλιπ Μπουντέικιν, προσέλκυσε τα παιδιά μέσω πλατφόρμας επικοινωνίας σαν το Viber ή το Whatsapp. Ο στόχος του ήταν να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους «παίκτες» και να επιλεγούν οι πιο ευάλωτοι στην ψυχολογική χειραγώγηση για να συνεχίσουν. Ο δημιουργός του σατανικού παιχνιδιού θεωρούσε βιολογικά απόβλητα τα παιδιά που θα συμμετείχαν και στόχος του, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ήταν να εξυγιάνει την κοινωνία από τέτοια προβληματικά στοιχεία.

Επιλέγονταν παιδιά αδύναμα, με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιθανή κατάθλιψη, δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή και θύματα bullying, που θα ένιωθαν πιο δυνατά αν θεωρούσαν ότι κάποιος από την άλλη άκρη μιας οθόνης τα αποδεχθεί. Γονείς, προσοχή στην ποιότητα της σχέσης με τα παιδιά σας. Ειδικά την περίοδο της εφηβείας θέτουμε όρια, βάζουμε τις διαχωριστικές γραμμές σ’ αυτά που επιτρέπουμε, ωστόσο δεν εφαρμόζουμε ακραίες ποινές ή εξαντλητική αυστηρότητα. Οι έφηβοι πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν, να μη φοβηθούν να μας μιλήσουν, να μας εκμυστηρευτούν προβληματισμό ή φόβους. Προσέχουμε ιδιαίτερα συμπεριφορές τους προς τους συνομηλίκους τους, τη σχέση τους με τον ύπνο και το φαγητό, αν και η σχέση με το φαγητό στη διάρκεια της εφηβείας είναι περίπλοκη. Τεράστια προσοχή αν πέσει στην αντίληψή μας χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μια προβληματική ή ελλειμματική σχέση με τους γονείς αποτελεί το τέλειο έδαφος για οποιονδήποτε επιδιώκει να κάνει θύμα ένα παιδί ή έναν έφηβο.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς: Αν κάποιος γονέας υποπτευθείπως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής: Τηλεφωνικά :11188 Με e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Protothema.gr



from Cretapost.gr http://ift.tt/2qnoc0m
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου